Русија

Захарова: Понашање САД узрок трагичних догађаја на Блиском истоку

Русија предузима активне напоре да помогне у решавању ситуације са Русима који су таоци Хамаса, каже портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова
Захарова: Понашање САД узрок трагичних догађаја на Блиском истокуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Сједињене Америчке Државе су деценијама прекрајале свет како њима одговара, што је узрок трагичних догађаја који се данас дешавају у свету, укључујући и Блиски исток, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Толико догађаја који се одвијају истовремено и који су очигледно изазвани једном идеологијом, једном руком, по истом сценарију – то не може да не изазива осећај страха и ужаса од онога што сада видимо. То више није локални, изолован случај. То је тенденција која, нажалост, узима маха. 400 деце је погинуло за дан у Појасу Газе. Чули смо клетве на рачун Израела и позиве да се предузму мере, али треба видети корен зла. А корен је у томе што је једна држава, Сједињене Америчке Државе, верује да је могуће да деценијама прекраја свет како њој одговара", оценила је Захарова.

Она је, такође, казала да Русија предузима активне напоре да помогне у решавању ситуације са Русима који су таоци Хамаса.

Како је појаснила, то нису туристи који су се у том моменту нашли у зони сукоба, већ је реч о људима који живе у Израелу и имају двојно држављанство.

Захарова је нагласила да се Министарство спољних послова Русије налази у контакту са свим странама по том питању.

image