Русија

Захарова: Немири у Дагестану плод спољног уплитања, умешан и Зеленски

Ажурност изјава и објава украјинског председника о ситуацији на аеродрому у Дагетсану доказују да је информациона саботажа кијевске обавештајне службе координисана. Украјини ништа друго не преостаје, јер је пажња светске јавности за украјинску кризу опала, указује руска званичница
Захарова: Немири у Дагестану плод спољног уплитања, умешан и Зеленскиwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Масовни нереди на аеродрому у Дагестану су плод планиране спољне провокације како би се нарушио складан развој и јединство народа Руске Федерације, наводи портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у коментару објављеном на сајту МСП-а.

За нереде су одговорни они коју си и раније прибегавали екстремистичким и терористичким методама, а који желе да дестабилизују унутрашњу политичку ситуацију у Русији, наводи она.

Међутим, током те "деструктивне акције", примећена је директна и кључна улога злочиначког кијевског режима, који је, како наводи Захарова, деловао рукама озлоглашених русофоба који су се тамо настанили.

"Ажурност изјава и објава Владимира Зеленског, као и њихов садржај, директан су доказ да је информациона саботажа кијевске обавештајне службе координисана", примећује руска страна.

Све чешће саботаже и субверзивне акције украјинских специјалних служби у контексту Русије су сасвим разумљиве, каже Захарова која то објашњава мањком пажње светске заједнице за кризу на украјинском тлу.

Међутим, Русија није насела на провокацију, надлежни органи су одреаговали брзо и недвосмислено, акције су биле јасне и пропорцијалне и тако дале јасан одговор свима који се надају да ће посејати пометњу и раздор у Русији, додаје она.

"Национално јединство је један од стубова развоја наше земље", тврди Захарова и подсећа на речи председника Русије да је "међуетнички и међуверски склад основа руске државности - све остало, свака друга позиција има антируску оријентацију и компоненту".

Руска Федерација ће наставити да игра стабилизујућу улогу у међународној арени ослањајући се на узајамно поштовање односа са свим државама у региону, наставиће да тражи решење спорова и сукоба на бази цивилизованог дијалога.

image