Русија

Путинов срчани удар и друге лажи западних медија: Пут у срце "фејк њуза"

Иако се позивају на Телеграм канале и саговорнике који су више пута објављивали и изговарали лажи о неизлечивим болестима, па и смрти руског председника, западни медији и даље их користе и цитирају као кредибилан извор
Путинов срчани удар и друге лажи западних медија: Пут у срце "фејк њуза"www.globallookpress.com © © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Западни медији поново шире гласине о наглом погоршању здравља руског председника Владимира Путина, па чак и о његовој могућој смрти. Извор ових гласина је анонимни Телеграм канал који је наводно повезан са Валеријем Соловејем, озлоглашеним теоретичаром завере.

Кремљ редовно одбацује такве изјаве као лажне и чини се да је председник у доброј форми. Штавише, нико не може да нађе никакав доказ да је Путиново здравље угрожено. 

Па како је руски преварант и теоретичар завере постао извор "сензационалних светских вести"?

Како се наводи, британски "Дејли мејл" објавио је у недавно чланак са скандалозним насловом: "Владимир Путин није мртав: Кремљ негира 'лажи' да је руски тиранин (71) 'умро у својој луксузној палати у шуми Валдај' усред тврдњи о 'пучу' који је био у току у Москви".

Британски медиј позвао се на анонимни Телеграм канал који је претходног дана пренео информацију о смрти руског председника и наводни деманти Пескова за "РИА Новости".

У стварности, Песков није коментарисао ове гласине и нема таквог текста на сајту "РИА Новости". Попут "вести" о смрти Владимира Путина, и наводни коментар Пескова је дистрибуиран преко анонимних Телеграм канала. Међутим, западним медијима ова лажна вест је дала повод за објављивање непотврђених глупости.

Све наведено није изненађујуће, пошто су те исте недеље британски медији пренели гласине да се здравље Владимира Путина значајно погоршало. "Мирор" је први прошлог викенда тврдио да је руски председник доживео застој срца и да је реанимиран. Причу су пренели "Дејли експрес", "Скај њуз Аустралија" и други.

Сличне приче су се појављивале у западној штампи једна за другом. Ово је на крају приморало секретара за штампу руског председника да се осврне на такве написе.

"Он је добро, ово је апсолутно још једна лаж", рекао је Песков.

Званични деманти, међутим, није променио уређивачку политику западних медија. Новинари настављају да цитирају канал који је више пута показао да су његове "инсајдерске информације" потпуно неосноване.

Извор који западни медији редовно цитирају је Телеграм налог Генерал СВР, који је од како је отворен у јесен 2020, одмах почео да објављује вести о Путиновом наводно лошем здравственом стању.

У размаку од свега неколико дана, на овом телеграм налогу је објављено да је Путин умро од срчаног удара, као и да је успешно реанимиран. Генерал СВР редовно објављује "вести" о Путиновим двојницима који се наводно користе у јавности.

"Мирор" је изнео тврдње да канал наводно води бивши генерал познат под псеудонимом Виктор Михајлович. Када је наводни Виктор Михајлович гостовао у емисијама "Јутјуб" канала "Фејгин лајв" и "Ехо Москве" открило се да је човек који је разговарао са новинарима Виктор Ермолајев, члан адвокатске коморе Украјине, пореклом из Харкова, што су потврдили и извори руског РТ-а. 

Дуго времена највећи популаризатор канала Генерал СВР био је бивши професор Московског државног института за међународне односе Валериј Соловеј, који се често позивао на његове објаве. Академик, који је посебно волео да шири обмањујуће и шокантне информације, такође је предвиђао "радикалне промене" у Русији попут превременог одласка Владимира Путина са места председника и масовних националних протеста.

Омиљена тема и за Генерал СВР и за Соловеја је, међутим, здравље руског председника. У ствари, "инсајдерске информације" које су открили Соловеј и Генерал СВР толико су сличне да се сумња да је ексцентрични професор администратор канала. Сам Соловеј је негирао да има било какве везе са каналом и тврдио је да је његов администратор био само његов познаник.

У септембру 2020. године, у интервјуу украјинском ТВ водитељу Дмитрију Гордону, Соловеј је тврдио да је члан "источноевропског огранка" међународне невладине организације која спада у ред оних које су јаче од руског ФСБ-а, Генералштаба и чија је моћ готово непојмљива. А нису масони ни окултна друштва, рекао је, да не буде забуне, Соловеј.

За западне медије он је легитиман извор и они га често цитирају. Тако је "Дејли мејл" својевремено навео његове речи да Путин намерава да поведе цео свет са собом када умре и да је наводно већ одлучио да употреби тактичко нуклеарно оружје у Украјини.

"Мирор" се позива на Соловејеве тврдње о сталном "погоршавању здравља" руског лидера. Позивајући се на њега, они су објавили да Путин пати од озбиљних болести укључујући рак, Паркинсонову болест и шизоафективни поремећај.

Уз гласине о наводном наглом погоршању здравља руског председника, још једна популарна прича је да се Кремљ често окреће Путиновим двојницима из разних разлога.

Идеју да Путин има неколико таквих – који су га наводно заменили током недавних јавних наступа и неких састанака са страним лидерима – шири Соловеј, кога цитирају западни медији.

На пример, позивајући се на одређене посматраче, "Дејли мејл" преноси да се физички изглед руског лидера мењао током година, што се, како тврди, може сматрати доказом да прибегава дублерима када су у питању ангажмани који се сматрају превише опасним.

Кремљ је више пута уверавао јавност да Путин нема двојника. На пример, Песков је у уторак рекао да такве изјаве само насмеју званичнике Кремља.

Много спекулација о председниковом лошем здрављу потекло је из Украјини. На пример, у јануару је шеф украјинске војне обавештајне службе Кирил Буданов говорио о томе да Путин наводно има неизлечиву болест и упозорио на његову скору смрт у интервјуу за Еј-Би-Си Њуз. 

У децембру 2018, током годишње конференције за штампу, Путин је прокоментарисао гласине о свом здрављу и рекао да се оно не разликује од просечне особе.

Гласине о Путиновом здрављу оповргнуте су и на Западу. У јулу прошле године, директор ЦИА Вилијам Бернс рекао је да је Путин прилично здрав.

"Постоје многе гласине о здрављу председника Путина и колико можемо да кажемо, он је потпуно здрав", рекао је он.

image