Русија

Украјина подигла оптужницу против патријарха Кирила

Поглавар Руске православне цркве је "оптужује се за задирање у територијални интегритет и неповредивост Украјине" и наводи се да је један од првих који је јавно подржао Специјалну војну операцију и благословио руску војску која се бори против украјинске
Украјина подигла оптужницу против патријарха Кирилаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Канцеларија главног тужиоца Украјине саопштила је да је против патријарха московског и целе Русије Кирила подигнута оптужница у одсуству.

Поглавар РПЦ је "оптужује се за задирање у територијални интегритет и неповредивост Украјине" и јер је један од првих који је јавно подржао Специјалну војну операцију и благословио руску војску која се бори против украјинске.

"Према истрази, московски патријарх је члан најужег круга највишег војног и политичког руководства Руске Федерације. За ширење пропаганде користи верске заједнице РПЦ под његовом контролом на територији Руске Федерације, као и представнике Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Украјини", наводи се у саопштењу тужилаштва на Телеграму.

Служба безбедности Украјине је и раније јављала да су поједини представници Руске православне цркве под оптужбом, али такве одлуке украјинских судова заправо никада нису донеле конкретне последице.

image