Свет

Прогон се наставља: На западу Украјине забрањују верска удружења која имају везе са Русијом

Посланици Черновицке области препоручили раскид уговора са удружењима која су повезана са "земљом агресором" и захтевају да им буде онемогућено коришћење земљишта и других објеката
Прогон се наставља: На западу Украјине забрањују верска удружења која имају везе са Русијомwww.globallookpress.com © Aziz Karimov

Посланици у Черновицкој области у Украјини донели су одлуку о забрани рада свих религиозних организација за које се утврди да имају "црквене и канонске везе са Русијом", преносе медији.

"Посланици Черновицког обласног савета сматрају да је на овој територији мора бити забрањено деловање верских организација (удружења) које имају доказану црквено-канонску везу са земљом агресором (Русијом)", навела је прес служба савета. 

За иницијативу је гласало 40 посланика, а општинама се такође препоручује да са "спорним" организацијама раскину уговоре о изнајмљивању простора и земље, како би им се што више ограничио рад. 

Обласни савет обратио се и војној администрацији са препоруком да истражи законитост коришћења објеката и друге државне својине од стране религиозних организација које су повезане са Русијом. 

Черновицка област налази се на западу Украјине, недалеко од границе са Молдавијом и Румунијом. Област је крајем прошле године упутила захтев властима у Кијеву да забрани рад Украјинске православне цркве (УПЦ) на територији целе земље, што је у складу са плановима државног врха о прогону припадника УПЦ-а. 

Највећи проблеми за вернике канонске цркве у Украјини и даље су око Кијевско-печерске лавре. Ипак, иницијативе које имају за циљ протеривање свега руског или онога што је повезано са Русијом распрострањене су и у другим деловима Украјине, о чему сведочи и данашња одлука. 

image