Русија

Небензја: Москва упозната са бројним случајевима одузимања деце украјинским избеглицама

Од почетка Специјалне војне операције, руски региони примили су више од пет милиона становника Украјине и република Донбаса, који су добровољно стигли, навео је стални представник Русије при УН
Небензја: Москва упозната са бројним случајевима одузимања деце украјинским избеглицама© Jeff J Mitchell/Getty Images

Москва је упозната са десетинама случајева одузимања украјинске деце родитељима који су стигли са њима у европске земље, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

"Након априлске неформалне седнице Савета безбедности, добијали смо апеле у вези одузимања деце родитељима који се са њима налазе углавном у Европи. Познато нам је на десетине таквих случајева. Притом, сигнали су долазили не само од Украјинаца, него и држављана других земаља, укључујући и становнике ЕУ", казао је Небензја током неформалне седнице седнице Савета безбедности УН о заштити украјинске деце у ЕУ.

Како је истакао, све то наводи на закључак да је тај проблем веома озбиљан и распрострањен, напоменувши да избеглице не знају коме да се обрате.

Небензја је подсетио да међународни правни оквир за заштиту деце укључује Конвенцију о правима детета и њен Опциони протокол. 

"Та документа штите право детета да не буде одвојено од породице, осим ако је то у његовом најбољем интересу, и забрањује произвољно и противзаконито мешање у његов лични и породични живот, као и задирање у неповредивост његовог дома", истакао је руски дипломата.

Према његовим речима, приступ западних земаља ситуацији са украјинском децом показује њихове двоструке стандарде. 

"Били бисмо захвални и на одговору на питање која је суштинска разлика између те деце (која су евакуисана у Европу) и оне коју су руске власти и хуманитарне организације евакуисале у Русију из зоне борбених дејстава. Зашто се привремено старатељство над украјинском децом у руским породицама представља као принудно усвајање, а у европским породицама као брига за најбоље интересе детета. Ово је још један пример двоструких стандарда западних земаља", подвукао је.

Небензја је додао да су од почетка Специјалне војне операције, руски региони примили више од пет милиона становника Украјине и република Донбаса, који су добровољно стигли.

"Од тога је више од 730.000 деце. Велика већина те деце стигла је са својим родитељима или другим рођацима. Међу њима је само 2.000 деце из сиротишта из ДНР и ЛНР, која су стигла заједно са руководиоцима и васпитачима тих установа", закључио је руски дипломата.

image