Русија

Путин потписао: Без изборне кампање на забрањеним медијима и друштвеним мрежама

Седницама изборних комисија ће од сада моћи да присуствују представници оних медија који имају уговор о раду
Путин потписао: Без изборне кампање на забрањеним медијима и друштвеним мрежамаwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин одобрио је усвајање измена закона о председничким изборима у земљи, наводи се у тексту указа објављеном на званичном порталу за правно информисање.

Изменама је предвиђена забрана вођења кампање на свим забрањеним медијима и друштвеним мрежама, а нуди се и низ појашњења која се тичу рада медија.

Сада ће седницама изборних комисија моћи да присуствују само они представници медија који имају уговор о раду, а уводе се и ограничења на фотографисање и снимање на бирачким местима при Оружаним снагама Русије.

Гласање у регионима под ванредним стањем могуће је на основу резултата консултација Централне изборне комисије и Министарства одбране, Федералном службом безбедности (ФСБ) и шефова ових региона.

Мењају се и правила одржавања избора на бирачким местима у иностранству. Наиме, шефови руских дипломатских мисија имају право да одреде почетак, крај и трајање гласања ако то представља претњу по живот и здравље Руса.

Поред тога, закон дозвољава вођење регистра гласања од куће у електронском облику.

image