Русија

Путин поднео Думи нацрт о окончању учешћа у конвенцији Савета Европе за заштиту националних мањина

Престанак учешћа у међународном уговору ће помоћи да се избегну дискриминаторни ставови према Руској Федерацији, наводи се у документу
Путин поднео Думи нацрт о окончању учешћа у конвенцији Савета Европе за заштиту националних мањина© TANJUG/Maksim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски председник Владимир Путин поднео је Државној думи нацрт закона о раскиду учешћа у Оквирној конвенцији Савета Европе за заштиту права националних мањина.

"Отказујемо Оквирну конвенцију за заштиту националних мањина, потписану у име Руске Федерације у граду Стразбуру 28. фебруара 1996. године", наводи се у документу.

У објашњењу се истиче да је резолуција Комитета министара СЕ од 27. септембра 2022. значајно ограничила овлашћења руског стручњака у Саветодавном одбору, формираном ради контроле колико се стране учеснице Оквирне конвенције придржавају својих обавеза у области заштите националних мањина.

Осим тога, Руска Федерација је изгубила могућност "да учествује у изради одлука о питањима од интереса и да на међународном нивоу прати случајеве кршења права националних мањина, пре свега руског говорног становништва у иностранству".

"Узимајући у обзир да ће престанак учешћа у овом међународном споразуму омогућити да се у оквиру овог мониторинг механизма Савета Европе избегне дискриминаторни однос према Русији и да неће наштетити поштовању права националних мањина, предлаже се раскид учешћа у Оквирној конвенцији", додаје се.

Москва је потписала Оквирну конвенцију у Стразбуру 28. фебруара 1996. године.

Русија се придружила Савету Европе у фебруару 1996. и том приликом преузела обавезе међу којима је и придружење европским конвенцијама, доношење закона о алтернативној војној служби и признање јурисдикције Европског суда за људска права.

Русија је напустила Савет Европе у марту 2022, јер, како се наводи у саопштењу, "државе НАТО и ЕУ доследно претварају организацију у инструмент антируске политике, напуштајући равноправан дијалог и све принципе на којима је структура створена". 

Наиме, то је био одговор на одлуку Комитета министара Савета Европе (ЦМЦЕ) да суспендује права Руске Федерације у Комитету и Парламентарној скупштини Савета Европе "у вези са Специјалном војном операцијом".

image