Русија

Песков: Немамо никакве везе са инцидентом у Пољској

Портпарол Кремља изјавио је да Москва није крива за вандредно стање у Варшави
Песков: Немамо никакве везе са инцидентом у Пољскојwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да Русија нема никакве везе са "ракетним инцидентом" у Пољској.

"Што се тиче инцидента у Пољској, Русија нема везе са тим. Oвде ствари треба звати правим именом", изјавио је он.

Kоментаришући "ракетни инцидент", Песков је казао да је реакција Варшаве на инцидент у Пољској требалo да буде уздржанија и професионалнија, посебно кад је оваква тема у питању.

"Требало би, изгледа, да поставимо пар питања Варшави: на крају крајева, замолите пољске званичнике да буду уравнотеженији и професионалнији у тренуцима када говоре о тако осетљивим и опасним темама", изјавио је.

Портпарол Кремља је истакао да је овако "махнита" реакција показала да никада не треба журити са проценама и изјавама које могу да ескалирају ситуацију, поготово у тако важним тренуцима, као и да не треба давати изјаве без  тачних информација.

Песков је додао да је Пољска требало одмах да пријави ракету С-300, јер је имала прилику с обзиром да постоје комуникациони канали Руске Федерације, САД и НАТО-а.

"Пољаци су имали сва могућа средства да одмах пријаве да је реч о остацима ракете С-300 и сходно томе, сви стручњаци би одмах схватили да то не може бити ракета руских оружаних снага", рекао је.

Према његовим речима, Запад је показао хистеричну и русофобичну реакцију на ракетни инцидент у Пољској.

"Сведоци смо још једне хистеричне помахнитало русофобичне реакције која није заснована ни на каквим стварним подацима. Високи представници различитих земаља давали су изјаве, а да нису имали појма шта се тачно догодило и шта је изазвало", рекао је Песков.

Портпарол председника Русије позвао је да се обрати пажња на ћутање које се "пажљиво обезбеђује" приликом истраге саботаже на Северним токовима и на чињеницу да нико неће да покреће ову тему.

"Нико није журио да открије ко је организовао саботажу на Северним токовима. Штавише, нико у овом тренутку неће да покреће ову тему. Морамо да обратимо пажњу на ћутање које влада и на тишину која је загарантована кад је ова тема у питању", рекао је Песков.

На крају је додао да би више волео да је на тему Северних токова чуо тако "емотивно преплављену" реакцију.

Пољски медији су 15. новембра увече пренели да су две ракете пале на територију Пољске, у Лублинском војводству, на граници са Украјином и да су две особе погинуле.

Министарство спољних послова саопштило је да је ракета која је пала у Пољској руске производње, а пољски председник Анджеј Дуда приметио је да Варшава нема тачне информације чије су ракете пале на територију републике.

Продужење споразума о житу

Дмитриј Песков је рекао да се интензивно ради на продужењу "споразума о житу", и а најинтензивније на уклањању ограничења у испоруци руских производа у инсостранство.

"Рад се наставља, прилично интензиван рад. Реч је о оном делу споразума који би требало да уклони ограничења у испоруци руских производа на инострано тржиште. Стручњаци интензивно раде, конструктивни су контакти и са УН, рекао је и предложио да се сачекају преостали дани до истека споразума, како би се видео резултат.

Споразум о житу који су 22. јула потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. Заједнички координациони центар (ЈЦЦ) у Истанбулу је одговоран за координацију кретања бродова. Уговор истиче 19. новембра.

Русија је 30. октобра саопштила да обуставља учешће у извозу производа из украјинских лука након терористичког напада Украјине на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове у водама Севастопоља. Касније је руско Министарство одбране саопштило да Русија наставља учешће у договору о храни.

Руски председник Владимир Путин истакао је у септембру да Запад највећи део украјинског жита извози у своје државе, а не у сиромашне земље Африке. Руски стални представник при УН Василиј Небензја приметио је да део договора о храни који се тиче извоза руске хране и ђубрива не функционише.

Кремљ је задовољан резултатима самита Г20

Портпарол руског председника рекао је да је Кремљ задовољан резултатима самита Г20 јер је, између осталог, измењена декларација усвојена и Русија је дала до знања да неке земље имају "друга гледишта и различите процене ситуације и санкција".

"Наравно, разлика у становиштима на тему специјалне војне операције је уочена и забележена у декларацији. Иначе, наши стручњаци и Министарство спољних послова уложили су много напора да се дође до овако избалансираног текста", рекао је Песков.

Самит Групе 20, који је одржан 15. и 16. новембра на Балију, завршен је заједничком декларацијом у којој је избегнута осуда Русије.  Половина чланица Г20 није увела санкције Русији, већ је наставила сарадњу с њом, упркос притиску политичког Запада.

Песков је прокоментарисао нападе на енергетске објекте у Украјини

Како наводи портпарол руског председника, циљеви специјалне војне операције у Украјини нису се променили, и дан раније су извршени удари на објекте који су директно или индиректно повезани са војном инфраструктуром.

Министар енергетике Украјине Герман Галушченко рекао је да је јучерашњи напад на енергетски систем Украјине најмасовнији од почетка руске специјалне војне операције. Уништени су производни погони и системи за пренос електричне енергије. С тим у вези, према његовим речима, у низу градова земље уведена су хитна искључења енергије.

"Мете се ни на који начин нису промениле – говоримо о објектима који су директно или индиректно повезани са војном инфраструктуром", рекао је Песков коментаришући јучерашње нападе. 

image
VV inauguration
banner