Русија

Захарова: САД лажу да желе палестинску државу

Портпаролка руског Министарства спољних послова данас подсећа на неистинитост изјава америчких представника, који у јавност излазе са изјавама да, тобоже, желе решење на основу две државе
Захарова: САД лажу да желе палестинску државу© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Изјаве америчког председника Џозефа Бајдена и америчких званичника да се Сједињене Америчке Државу залажу за формирање палестинске државе су још једна замена теза, јер је Вашингтон сам одустао од разговора на ту тему, оценила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. 

Сличне изјаве звуче у најмању руку чудно ако се зна да су САД "саме одустале од озбиљних разговора на тему решења палестинско-израелске кризе на основу формуле о 'две државе' тако што су блокирале рад блискоисточног 'квартета' међународних посредника, у који улазе Русија, САД, ЕУ и УН", наводи се у њеном саопштењу, које је данас објавило руско МСП.

Конфликт у Појасу Газе поново је показао неуспех напора Вашингтона у покушају да "монополизује" своје посредништво у палестинско-израелском сукобу, додала је она.

Захарова је, такође, скренула пажњу да се актуелна америчка администрација Џозефа Бајдена од 2021. године није озбиљно бавила проблематиком Блиског Истока. Изабрана је, како каже, друга стратегија: "нормализација арапско-израелских односа уз потпуно игнорисање палестинског питања".

"Ми смо већ тада упозоравали да таква једнострана филозофија прети веома озбиљним последицама по регион, чему данас сведочимо", напомиње она.

За крај, портпаролка руског МСП-а каже да "принципијелан и доследан став" Руске Федерације по питању разрешења палестинско-израелског конфликта данас подржава највећи број држава света. 

"Без праведног и комплексног решења палестиснко-израелског сукоба није могуће постићи чврст мир на Блиском истоку", закључује она.

image