Русија

Ко још верује да Кијев може да победи?

Хоће ли Запад и Израел оптужити за ратне злочине, као што је оптужио Русију, пита се лист
Ко још верује да Кијев може да победи?© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Када је Зеленски у недавном интервјуу за "Тајм" рекао да нико не верује у украјинску победу као он, потпуно је, према оцени "Фајненшел тајмса", био у праву.

"Ко реално верује да Кијев у наредних годину или две може да поврати територију коју је Русија анектирала, када је чак и генерал Валериј Залужни, популарни начелник генералштаба украјинских оружаних снага, јасно ставио до знања да 'највероватније неће бити дубоких и лепих продора' у контраофанзиви?", пита се лист.

Суочени са "мрачном реалношћу" заустављене контраофанзиве, а поготово након сукоба Хамаса и Израела, многи се, додаје медиј, питају, да ли Запад још увек има одрживу стратегију за суочавање са сукобом у Европи.

"Рат Израела и Хамаса не само да је скренуо пажњу јавности ка Блиском истоку и створио конкуренцију за ресурсе, већ је ослабио и идеју да постоји нешто изузетно у природи руске агресије. Када је Русија прекинула испоруку енергије градовима у Украјини, оптужена је за ратне злочине. Израел је лишио Газу залиха енергије и воде. Да ли су Украјина и запад спремни да то назову ратним злочинима?", пита се "Фајненшел тајмс".

Европљани се, како се наводи, сада суочавају са два веома различита, али међусобно повезана рата који угрожавају не само безбедност Европе већ и политички идентитет европских друштава.

У оба конфликта су укључене нуклеарне силе, и оба су од великог симболичког значаја.

Недавна студија о "геополитици емоција" коју је спровео Европски савет за спољне односе непосредно пре рата у Гази открила је, међутим, "узнемирујући, иако не изненађујући", тренд.

"Јавно мњење у великим незападним земљама више занима када ће се рат завршити него како ће се завршити. Јавност види запад и Украјину, а не Русију, као главну препреку миру. Већина у такозваном Глобалном Југу очекује да ће Москва у наредних пет година преовладати и сукоб виде као замену за конфронтацију између САД и Русије", наводи ФТ.

Може ли Запад тријумфовати ако његово сопствено становништво не верује да је потребно ратовати, пита се медиј.

Лист указује да рат који се сада води није онај који је почео 2022. године. Многи, истиче се, не схватају да сукоб у Украјини Путин данас види као део "вечног рата са Западом".

"Није му више да успостави проруску Украјину, већ да покаже да би прозападна Украјина била нешто више од пропале државе, и да ће, у сваком случају, западна подршка Украјини на крају нестати. У овом новом окружењу, изазов са којим се Запад суочава је запањујуће сличан оном са којим су се САД некада суочиле у Западној Немачкој (посебно Западном Берлину) у раним годинама хладног рата", истиче медиј.

Запад треба да докаже да је Украјина место у које су инвеститори спремни да уложе свој новац, а то такође мора бити земља у коју би се вратио велики број Украјинаца који тренутно живе ван своје домовине.

И коначно, преговори Украјине о приступању ЕУ, како ФТ наглашава морају почети чак и док рат и даље бесни.

Многи у незападним земљама верују да ће Русија победити у Украјини, али и да ЕУ неће постојати за 20 година, што би, како закључује лист, европске лидере требало да натера да схвате да "овде није у питању само украјински суверенитет".

image