Свет

"Вашингтон пост": Ко је заиста крив? САД, Украјина и међусобне оптужбе за неуспех офанзиве

Украјинци се посебно жале да им Запад није обезбедио довољно оружја да пробију руска утврђења као и да је много тог оружја неисправно
"Вашингтон пост": Ко је заиста крив? САД,  Украјина и међусобне оптужбе за неуспех офанзиве© Brendan Hoffman/Getty Images

САД и Украјина у позадини оптужују једна другу због неуспеха украјинских оружаних снага на бојном пољу, пише колумниста "Вашингтон поста" Макс Бут.

Како се наводи, покушаји Кијева да изведе офанзиву "нису довели до великог продора којем су се надали лидери Украјине и њихове присталице на Западу".

"Зашто Украјина није напредовала? Иза кулиса постоји много оптужби између украјинских и америчких званичника. Американци се приватно жале да Украјинци нису успели да покрену офанзиву комбиновањем наоружања у стилу НАТО-а и да су се вратили ратовању исцрпљивањем карактеристичним за совјетску војну стратегију, истовремено преусмеравајући очајнички потребно особље у секундарне операције око Бахмута", оцењује Бут.

Према његовим речима, Украјинци се заузврат жале да им Запад није обезбедио довољно наоружања да пробију руска утврђења и да је много оружја, које су добили, неисправно.

Бут наводи да "Украјина нема опрему и оклопна возила за уклањање мина и, што је још важније, довољно ваздушних снага да спрече руске авионе и беспилотне летелице да ударе украјинске снаге док покушавају да пређу минска поља".

"Шта сада треба да раде Украјина и њене присталице на Западу? Многи ће инсистирати да је након неуспеха офанзиве дошло време да се склопи договор са Кремљом", указује Бут, напоменувши да би "САД уместо тога требало да повећају испоруке оружја Кијеву и да се надају да ће нанети максималну штету Русији".

image