Русија

Ритер: Зашто је НАТО одлучио да обнови флоту, и шта ће америчке авионе дочекати изнад руског неба?

Северноатланска алијанса је одлучила да до 2031. године старе Е-3А АВАКС авионе замени новим боинзима Е-7А. Ови амерички извиђачки авиони далеко су напреднији од копнених радарских станица. Међутим, Русија има чиме да одговори. Американцима, који радарима покривају небо, није јасно како је руска ПВО тако моћна и успешна, каже Скот Ритер
Ритер: Зашто је НАТО одлучио да обнови флоту, и шта ће америчке авионе дочекати изнад руског неба?www.globallookpress.com © Victor Lisitsin

НАТО је најавио да ће до2031. године заменити авионе за рано упозоравање и надзор (АВАКС) Е-3А новим авионима боизима Е-7А "опремљеним снажнијим радаром", што ће бити један од највећих трошкова у историји блока. Међутим, Русија има чиме да одговори.

Док су били у ваздухопловној бази у Немачкој, авиони Е-3А учествовали су "у свим великим операцијама НАТО-а", па и оној на источном крилу након почетка Специјалне војне операције у Украјини, како је саопштила Алијанса. Тамо ће летети и нови боинг Е-7А. 

"Нова генерација авиона АВАКС –  шест нових боинга Е-7А "веџтејл" почињу са радом до 2031. године. Овог месеца је конзорцијум савезника одобрио пројекат, једну од највећих набавки опреме НАТО-а", наводи се у саопштењу.

По овом питању огласио се и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекавши да надзор и контрола ваздушног простора имају кључну улогу у колективној одбрани и да улагања у нову технологију показују снагу трансатлантске одбрамбене сарадње док НАТО наставља да се "прилагођава нестабилнијем свету".

Нови авиони би, према саопштењу Алијансе, требало да постану елемент интегралног система који НАТО ствара ради контроле ваздушног простора и система за рано упозоравање.

Активност у ваздуху

Северноатланска алијанса је у јануару ове године најавила да ће истог месеца у Румунији распоредити АВАКС авионе како би надзирала руске војне активности. И заиста, у августу је румунски лист "Адеварул" писао да је на небу изнад Румуније и Црног мора виђен рекордан број извиђачких авиона НАТО.

Истог месеца, у близини Крима појавио се АВАКС НАТО-а "боинг Е-3А сентри" опремљен радарским системом АН/АПИ-2 за откривање и праћење тактичких авиона и крстарећих ракета, као и електронском извиђачком станицом АН/АИР-1 за откривање положаја радара.

У септембру је НАТО Литванији обећао два оваква авиона, исто ради надгледања Русије. И заиста, касније тог дана, НАТО авиони стигли су у ваздушну базу Зокњај у литванском граду Шјауљају, а са њима је стигао и специјални војни контингент од 150 људи.

Међутим, како је приметио бивши амерички обавештајац Скот Ритер, САД покривају небо радарима, али не могу да схвате како Русија има тако моћну противваздушну одбрану. Руски системи ПВО ће Москви обезбедити ваздушну надмоћ у будућим ратовима, додао је. 

Руски одговор

Војни експерт Алексеј Леонков каже за руску редакцију РТ да је приметио да се замена застарелог Е-3А модернијим Е-7А "уклапа у планове Алијансе за обуздавање Русије", коју блок сматра главном претњом за безбедност чланица НАТО-а.

"Овакви авиони омогућавају извиђање из ваздуха. "Боинг" Е-7А је способан за потпуно електронско извиђање на скоро свим поприштима војних операција", објашњава стручњак.

Сличну мисао изнео је и војни експерт Виктор Литовкин који тврди да копнене радарске станице виде прилично далеко, али не могу да узму у обзир неравнине терена, па је тако смањена област радарске видиљивости и постоје одређене беле тачке. Авиони попут "боинга" Е-7А раде са висине од један до два километра, па тако осветљавају подручја које копнени радари не могу да виде, објашњава Литовкин.

Према његовим речима, НАТО неће размештати "боинг" Е-7А искључиво у близини руских граница. "Могу да буду распоређени у Грчкој или, на пример, у Бугарској. То ће омогућити земљама Северноатлантске алијансе да контролишу кретање у Црном мору и на Криму. "Није случајно што НАТО шаље своје АВАКС авионе да патролирају морем", каже Леонков.

Ипак, он је уверен да је "Русија у стању да благовремено и ефикасно одговори" на појаву НАТО авиона у непосредној близини својих граница.

"Руска Федерација има тактичке авионе и оружје. Домаћи А-100 је аналог боинга Е-7А или чак мало испред њега", истиче експерт и подсећа да Русија итекако има специјализована средства за борбу против АВАКС-а.

"Руска Федерација има системе за електронско ратовање које користи за заштиту од извиђачких авиона. Ако се ови авиони нађу у неутралном ваздушном простору близу руских граница, Русија може да пошаље авионе са опремом за електронско ратовање да их пресретну, што ће једноставно 'одсећи' боингову електронику. У крајњем случају, Оружане снаге Русије ће користити противваздушну одбрану", закључио је аналитичар.

image