Русија

Естонија и Норвешка разматрају затварање границе са Русијом

Након одлуке Финске да затвори четири гранична контролна пункта са Руском Федерацијом, узнемирили су се и Талин и Осло те разматрају доношење исте одлуке
Естонија и Норвешка разматрају затварање границе са Русијомwww.globallookpress.com © IMAGO/Vesa Moilanen

Естонија има у плану да делимично или потпуно затвори контролне пунктове на граници са Русијом, каже руководилац естонске граничне службе Вејко Комусар за "Постимеес". Исто решење разматра и Норвешка.

Финска влада је у четвртак, због погоршања ситуације са миграцијама на граници са Русијом, одлучила да затвори четири од осам прелаза на граници са Русијом од 18. новембра до 18. фебруара 2024. године.

Улазак у Европску унију преко Естоније могућ је само за оне који за то имају све законске основе, истиче Комусар.

"Помно пратимо ситуацију и, ако је потребно, спремни смо да спречимо било какву илегалну миграцију. У зависности од ситуације на граници, то може да значи делимично или потпуно затварање контролних пунктова", каже Комусар.

Према његовим речима, Естонија зна за одлуку Финске да затвори четири контролна пункта на граници са Русијом и да постоји ризик да ће људи који су до сада пролазили преко финске границе да дођу до естонске.

Због одлуке финске владе, узнемирила се и Норвешка, па ни њихова министарка правде Емили Енгер Мел није искључила опцију да и Осло затвори једини гранични пункт између Руске Федерације и Норвешке.

"Пажљиво пратимо ситуацију и можда би било добро да затворимо границу, ако то буде потребно. Тренутно нема неуобичајене гужве код Сторског. Саобраћај је веома слаб, целе јесени је тако", каже министарка, јавља канал НРК.

image