Свет

Финска затвара границу са Русијом?

Министарство унутрашњих послова припрема предлог по коме ће се гранични прелази затворити или ће им се ограничити рад, навела је министарка Мари Рантанен
Финска затвара границу са Русијом?© Sean Gallup/Getty Images

Министарство унутрашњих послова Финске припрема законске предлоге за ограничавање рада контролних пунктова на граници са Русијом због неконтролисаног доласка избеглица из Сомалије, Јемена, Сирије и других земаља, изјавила је министарка унутрашњих послова Мари Рантанен.

"Финско Министарство унутрашњих послова припрема предлог по коме ће се гранични прелази затворити или ће им се ограничити рад. Садашња законска регулатива то дозвољава", казала је Рантанен на данашњем брифингу.

Како је додала, прошле недеље је 71 тражилац азила стигао из Русије на финску границу, као и да је о том питању разговарано са руским властима, али да није било резултата.

Министарка је напоменула да то вероватно неће бити "меке мере" као што је ограничавање радног времена граничних прелаза, већ строжије мере, укључујући и њихово затварање".

Након масовног доласка избеглица из Африке и Блиског истока у периоду од 2015. до 2016. из Русије преко северних контролних пунктова, Финска је спровела законодавну реформу којом се дозвољава затварање појединачних граничних прелаза, а међународне обавезе за прихватање избеглица додељују само једну тачку у земљи, на пример, на аеродрому Хелсинки-Ванта.

image