Русија

Упркос санкцијама, Руси купују све више некретнина у Шпанији

Према извештају, број некретнина које су руски држављани купили у тој ЕУ држави у периоду јануар-јун порастао је за 50,2 одсто у односу на исти период прошле године
Упркос санкцијама, Руси купују све више некретнина у ШпанијиGetty © Photo by Leon Neal/Getty Images

Све више Руса купује некретнине у Шпанији, пренео је РКБ наводећи податке шпанског Националног удружења нотара Шпаније.

Према извештају, број некретнина које су Руси купили у Шпанији у периоду јануар-јун порастао је за 50,2 одсто у односу на исти период прошле године. Држављани Русије су тако у посматраном периоду чинили 3,2 одсто укупних страних куповина некретнина у Шпанији.

Најзначајније повећање потражње за имовином дошло је од руских држављана који немају пребивалиште у Шпанији, рекла је за РБК шеф консултантске куће "Јаков енд партнерс" Ана Данченок. Руси који нису резиденти извршили су 690 трансакција некретнинама у првој половини 2023. године, што је 61 одсто више у односу на исти период прошле године, објаснила је.

Историјски гледано, некретнине у Шпанији Руси су куповали као викендице и куће за одмор. Међутим, куповина некретнине у тој држави ЕУ представља и начин за добијање боравишне дозволе у ​​оквиру шеме која омогућава сваком странцу да добије боравишну дозволу уколико купи некретнину у вредности од 500.000 евра или више.

На тај начин поједини држављани Русије упркос санкцијама добијају могућност да се слободно крећу унутар ЕУ.

Иако су шпанске власти планирале да удвоструче инвестициони праг на милион евра или да у оквиру санкција у потпуности забране Русима учешће у програму, услови до сада нису промењени.

image