Свет

Педро Санчес положио заклетву, протести у Шпанији не јењавају (ФОТО, ВИДЕО)

Окончан је четворомесечни политички застој у Мадриду, међутим, Шпанци широм земље протестују против Санчесовог договора са сепаратистима и захтевају нове изборе
Педро Санчес положио заклетву, протести у Шпанији не јењавају (ФОТО, ВИДЕО)© Ballesteros/Pool Photo via AP

Шеф Шпанске социјалистичке радничке партије (ПСОЕ) Педро Санчес, који је јуче поново изабран за премијера усред протеста против његове кандидатуре, положио је заклетву.

"Обећавам да ћу савесно, часно и верно испуњавати дужности председника Владе, да ћу остати веран краљу и штитити Устав као основни државни принцип и да ћу чувати тајност седница Савета министара", написао је Санчес на друштвеној мрежи Икс, објавивши и снимак церемоније којој је присуствовао и краљ Шпаније Филип VI.

Санчес (51) је добио већину у парламенту освојивши нови четворогодишњи мандат, чиме је окончан четворомесечни политички застој у Мадриду, пренео је "Политико".

Он је добио већину гласова у парламенту од 350 места - 179 посланика подржало је Санчеса за председника владе.

Свих седам посланика каталонске сепаратистичке странке Жунтс, од које је зависило да ли ће Санчес бити премијер или ће Шпанија ићи на нове изборе, гласали су у његову корист.

Такође, то је учинио и један представник Канаријске коалиције, која је прошлог месеца гласао за лидера Народне партије Алберта Нуњеза Феиха, који није успео да формира владу.

Санчеса су подржале левичарске и регионалне странке Каталоније, Баскије, Галиције.

Против његовог избора био је 171 посланик десних странка, Народне партије и Вокса.

"Захваљујем се свим политичким групама на подршци да добијем нови мандат и формирам владу", рекао је шпански премијер.

Шпанска Социјалистичка партија поднела је ове недеље нацрт закон о амнестији за каталонске сепаратисте, која би обухватила неколико стотина особа. Тај закон омогућио је Педру Санчесу парламентарну подршку потребну да остане премијер.

Закон се односи на све људе процесуиране због своје умешаности у каталонски сепаратистички покрет.

Након Санчесовог договора са сепаратистима о помиловању учесника неуспешног покушаја отцепљења Каталоније 2017. године, стотине хиљада људи широм Шпаније изашли су на протесте, који не јењавају ни данас. 

Иако је нацрт закона требало да заједно поднесу све политичке групе за које се очекивало да ће гласати за Санчесову кандидатуру за формирање нове, мањинске владе, социјалисти су га сами представили како би обезбедили да је предлог поднет у року, док су левичарске и сепаратистичке странке које подржавају Санчеса појединачно подржале закон.

Давање потпуне амнестије било је кључни фактор у решавању вишемесечне политичке парализе у Шпанији, која је без ефикасне владе од када су државни избори прошлог лета резултирали мањком парламентарне већине.

Представљање закона био је главни захтев каталонске сепаратистичке партије Жунтс да да подршку.

image