Русија

Путин са лидером Таџикистана: Односи на високом нивоу, ми смо главни трговински партнер Душанбеа

Таџикистански лидер данас је у посети Кремљу. Од председника Русије Емомали Рахмон добио је орден "За заслуге пред отаџбином" трећег степена, а након разговора потписани су и нови споразуми
Путин са лидером Таџикистана: Односи на високом нивоу, ми смо главни трговински партнер Душанбеаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин састао се данас у Кремљу са својим таџикистанским колегом Емомалијем Рахмоном. У уводном обраћању, Путин је поручио да се ове године испуњава 30 година од потписивања основног споразума о пријатељству, помоћи и стратешкој сарадњи двеју земаља.

Односи двеју земаља су на високом нивоу, Русија је главни трговински партнер Таџикистана. Чак 22,9 одсто трговинског промета Таџикистана везано је за Русију, а Москва је и један од најбитнијих партнера када је реч о инвестицијама, додао је он.

Испорука таџикистанских производа у Русију расте великим темпом, а посебно када је реч о пољопривредним производима, чији је извоз у Русију порастао за 67 одсто, рекао је још Путин. 

Он је нагласио и да се данас све више користе националне валуте двеју земаља, те се тако руска рубља током прве половине године користила у 83 одсто случајева приликом комерцијалних трансакција. 

Русија је готово у потпуности одговорна за снабдевање Таџикистана нафтним дериватима. Компанија "Гаспром" у тој земљи има пет нафтних база, а Москва овој држави помаже и у повећању њиховог капацитета за производњу електричне енергије. 

На крају разговора са таџикистанским лидером, Путин је казао и да ће бити настављена сарадња у сфери одбране, посебно када је реч о Централној Азији, као и да ће се радити на заједничкој борби против тероризма, трговине наркотицима и тако даље.

Руски лидер је истакао и да је културна сарадња на високом нивоу и захвалио таџикистанском лидеру за његов лични допринос добрим резултатима у тој сфери.

Како је рекао, прошле године је у тој земљи отворено пет школа у којим се настава одвија на руском језику, а ове године ће бити издвојено и до 200 милиона за њихове уџбенике. Русија ће повећати и број студената из Таџикистана којима ће бити дозвољено да током 2024. и 2025. године студирају у Руској Федерацији. 

Такође, Путин је подсетио на планове о отварању центра за обуку талентоване деце Таџикистана и руског позоришта драматургије које ће добити име по руском писцу Владимиру Мајаковском.

Планови ће бити спроведени у дело, закључио је он.

Изузетно су битне и наше везе у сфери безбедности, поручио је председник Русије, наговестивши да је у том контексту битна тема Авганистан, о којој је сигуран да ће од таџикистанског колеге имати шта да чује, будући да та земља "јасније осећа" шта се дешава у том региону.

Русија и Таџикистан су у сталном контакту и заједно усаглашавају своје позиције, закључио је руски лидер.

Таџикистански председник се захвалио руском лидеру за топао пријем. Поручио је да му је драго да је поново у Русији.

Истакао је и да се Таџикистан залаже за наставак дијалога и потврдио да су трговинске везе на високом нивоу. Такође је, баш као и Путин, похвалио хуманитарну сарадњу.

"Хтео бих да данас да разговарамо о нашој сарадњи, али и регионалној и међународној ситуацији", изјавио је он.

Како су раније пренели руски медији, лидери ће разговарати о кључним питањима руско-таџикистанских односа, као и о перспективама сарадње у оквиру интеграционих асоцијација, посебно ОДКБ и ШОС. 

Рахмон је данас награђен и орденом "За заслуге пред отаџбином" трећег степена.

"То је признање за ваш огроман лични напор јачању сарадњу Русије и Таџикистана", рекао је Путин.

Након свега, потписани су и нови споразуми о сарадњи у сфери индустрије, саобраћаја (за период до 2025. године), трговине, судства, инспекције рада, и договор о научно-техничкој сарадњи.  

Након разговора у уском и проширеном формату, председници ће увече одржати и неформалан разговор за време вечере.

image