Свет

Путин на ванредном самиту БРИКС-а: Главна тема хуманитарна криза у Гази

Састанак ће бити посвећен ескалацији израелско-палестинског сукоба, саопштила је Москва
Путин на ванредном самиту БРИКС-а: Главна тема хуманитарна криза у Газиwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Руски председник Владимир Путин придружиће се ванредном самиту БРИКС-а како би са другим лидерима разговарао о ситуацији на Блиском истоку и ескалацији сукоба Израела и палестинске милитантне групе Хамас, саопштено је из Кремља.

Раније данас из кабинета јужноафричког председника Сирила Рамафозе саопштено је да ће он председавати ванредним заједничким састанком о ситуацији у Гази. Јужна Африка тренутно председава групом БРИКС, која такође укључује Русију, Кину, Бразил и Индију.

Поред редовних чланица БРИКС-а, на догађај су позвани и лидери нових чланица групе - Саудијске Арабије, Аргентине, Египта, Етиопије, Ирана и Уједињених Арапских Емирата.

Сви учесници ће размотрити "тренутну хуманитарну кризу у Гази", наводи се у саопштењу Кремља и додаје да се очекује да лидери усвоје заједничку изјаву о том питању. Састанку ће се придружити и генерални секретар УН Антонио Гутереш, наводи се у саопштењу.

Више од месец дана Израел спроводи војну операцију у Појасу Газе, као одговор на напад палестинске милитантне групе Хамас. Број умрлих прешао је 11.000, а међу њима је и 5000 деце.

Русија је више пута позивала на брзи прекид ватре у Гази. Раније ове недеље, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је за РТ да је једини начин да се прекине израелско-палестинско насиље кроз решење две државе које подржавају УН, а за чије спровођење су потребни истинске напоре свих страна.

image