Русија

Небензја: Украјина је изгубила достојанство и независност

Украјинци су цинично искоришћени, створили су ситуацију у земљу у којој се не наслућују украјински интереси, приметио је стални представник Русије при УН
Небензја: Украјина је изгубила достојанство и независностGetty © Photo by Michael M. Santiago/Getty Images

Украјина је због Мајдана изгубила достојанство и независност које још увек није добила назад, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

"Када Украјина буде превазишла првородни грех Мајдана, остаће јој срамота и црна мрља у историји Украјине, али и целог света. Остаће јој злослутно сећање на то коју цену носи напуштање сопствених интереса и потпуно потчињавање Западу", казао је Небензја на састанку Савета безбедности УН.

Кијевски Мајдан је био замишљен "искључиво као средство за слабљење Русије у интересу Запада", додаје дипломата уверен да су Украјинци "цинично искоришћени и да су земљу довели до тренутне ситуације у којој се не наслућују украјински интереси".

Пре десет година, 21. новембра 2013. године почели су протести на Мајдану, централном тргу у Кијеву који су довели до државног удара. Повод за масовне протесте било је владино одлагање потписивања споразума о придруживању са ЕУ.

Небензја је најавио да ће 8. октобра бити одржана седница Савета безбедности УН о Украјини.

image