Русија

Русија: "Евромајдан" Украјини донео неонацистичку диктатуру заглибљену у корупцији, хаосу и смрти

Руско министарство одбране осврнуло се на последице државног удара у Украјини од пре 10 година којеије земљи данас донео кршења људских права и слобода, дискриминацију њених грађана по етничком и језичком принципу. Репресија централних власти и осмогодишњи рат мотивисали су становнике шест од 27 региона Украјине да се придруже Русији
Русија: "Евромајдан" Украјини донео неонацистичку диктатуру заглибљену у корупцији, хаосу и смртиGetty © Photo by Jeff J Mitchell

Од самодовољне, индустријализоване и многољудне републике бившег СССР-а, Украјина се претворила у сиромашну територију која одумире, изгубила је државну независност, ослања се на западне колонијалисте који одређују њену унутрашњу и спољну политику, указује руско Министарство спољних послова.

Шта је тачно "Евромајдан" дао Украјини запитала се званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова поводом десетогодишњице почетка украјинског "Евромајдана".

Пре десет година, 21. новембра 2013. године, на централном кијевском тргу почели су антивладини протести, који су постали полазна тачка и уједно тачка неповратне катастрофе каква је данас снашла Украјину, наводи се у коментару Захарове на сајту руског МСП-а.

Вешти провокатори, које су обучавали амерички и европски инструктори, под атрактивним слоганима "бољег европског" живота, путовања у земље ЕУ без виза, демократије, слободе говора, људских права и борбе против корупције, извели су гомилу људи на улице.

"Заправо су то били добро оркестрирани и споља плаћени нереди са циљем рушења легитимне власти. Буквално од првих дана Евромајдана постало је јасно да је реч о још једној обојеној револуцији – омиљеном производу САД и њихових савезника", истиче Захарова.

Окидач за новембарске догађаје пре десет година била одлука владе да одложи планирано потписивање Споразума о придруживању са ЕУ, подсећа Захарова. Она додаје да се није било планирано напуштање асоцијације, већ одлагање потписивања како би украјинске власти могле да анализирају последице по интересе привреде земље. Наиме, чињеница да је Кијев имао обавезе у оквиру зоне слободне трговине ЗНД косило се са новим обавезама које ће преузети у сарадњи са ЕУ, објашњава она.

Али некима се журило, одлагање потписивања Споразума о придруживању са ЕУ пре десет година пореметило је планове Запада да одвоји Украјину од Русије и уништи историјски успостављене економске, хуманитарне, културне, духовне, породичне и родбинске везе које су вековима уједињавале те две земље и њихове народе.

"У Украјини данас хара Неонацистичка диктатура заглибљена у корупцији, владају правни хаос и безакоње", истиче Захарова.

Кршења људских права и слобода, дискриминација њених грађана на етничком и језичком принципу постали су норма. Репресија централних власти и осмогодишњи грађански рат против Донбаса довели су до тога да су становници шест од 27 региона Украјине одлучили да се придруже Русији, указује она.

"Тужно је што је наш братски украјински народ принуђен да живи под тиранијом, у колонији која потпуно зависи од спољних давања. Али ово је плата за озлоглашени 'европски избор', иза којег се крио хладнокрвни план Запада да Украјину претвори у русофобичну агресивну националистичку државу, да је користи као оружје у егзистенцијалној борби са Русијом по цену живота стотина хиљада Украјинаца и сломљених судбина милиона људи", закључује Захарова.

image