Русија

Путин постхумно наградио Орденом за храброст новинара погинулог на првој линији фронта

Руски новинар који је погинуо након украјинског напада дроном преносећи вести са првих линија раме уз раме са руском војском добио је заслужену награду за смелост у обављању своје дужности
Путин постхумно наградио Орденом за храброст новинара погинулог на првој линији фронтаGetty © Photo by Sean Gallup

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о постхумном одликовању Орденом за храброст новинара Бориса Максудова, дописника ТВ канала "Русија 24", који је погинуо на својој дужности у зони Специјалне војне операције.

Награђен је "за смелост и храброст исказану у обављању професионалне дужности", наводи се у документу објављеном на званичном порталу правних информација.

Максудов, који је имао 38 година, рањен је прошле недеље у нападу украјинског дрона код Запорожја. Рањеног су га превезли у Џанкој на лечење, али је успут изгубио живот. Овај храбри новинар је више пута одлазио на фронт и био један од оних новинара који преноси вести са првих линија, раме уз раме са руском војском.

Својом смрћу показао је да новинарска професија данас све више подсећа на војничку, отишао је као најхрабрији војник, казао је генерални директор Међународне медијске групе "Русија данас" Дмитриј Киселев.

Руски новинари који осветљавају догађаје о сукобу сметају Кијеву и већ дужи низ година су означени као мета кијевског режима, оценила је представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио саучешће породици преминулог, не очекујући реакцију Запада који, не пропушта прилику да "васпитава" Русију о правима човека али му у последње време ни смрт новинара не представља ништа.

image