Русија

Украјина направила листу новинара за одстрел? Украјинци гласају: Ко је следећи?

Портал УНИАН објавио анкету, у којој позивају да се пратиоци изјасне којег руског новинара би требало ликвидирати, а Марија Захарова подсетила на нацистичке листе за одстрел
Украјина направила листу новинара за одстрел? Украјинци гласају: Ко је следећи?© Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit

Представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова подсетила је данас на недавно објављену анкету портала УНИАН, који је своје читаоце упитао ко би следећи требало да буде мета будућег терористичког напада, након што су већ сличне акције биле изведене на Дарју Дугину, Владлена Татарског и Захара Прилепина. 

Анкета је објављена 6. маја, истог дана када је у Нижњеновгородској области Руске Федерације покушано убиство актуелног писца Захара Прилепина. 

На срећу, он је преживео и тренутно се опоравља, док је његов возач и телохранитељ настрадао.

И док званичне кијевске службе нису одмах одлучно демантовале да не стоје иза напада, отворена анкета УНИАН-а потврђује изјаву Москве да иза напада стоји Кијев.

Још шокантније је и то што анкета још није уклоњена.

УНИАН је тако као потенцијалне следеће мете навео чувеног новинара Владимира Соловјева, главну уредницу РТ-а Маргариту Симоњан, новинара Антона Красовског, генералног директора медијске групе "Расија сиводња" Дмитрија Кисељова, новинара Сергеја Мардана и Симјона Пегова, оснивача Телеграм канала "ВорГонзо" (WarGonzo) војне тематике.

"Судећи по броју лајкова и срца испод објаве, терористичка идеологија са свим својим злочиначким обележјима наилази на разумевање код Украјинаца подлеглих нацистичкој пропаганди, што потврђује и 50.000 гласова колико је до сада прикупила ова анкета, објаснила је Марија Захарова, портпаролка Министрства спољних послова Русије.

Ипак, оно што привлачи пажњу је и то што нико са Запада није реаговао на анкету, истиче портпаролка.

"Још једном америчком кучкином сину поћи ће за руком да се извуче. Чак и када се, као у овом случају, ради о директном подстрекивању на терористички напад", закључила је она.

Захарова је направила паралелу између поменутих "анкета за одстрел" и кијевског режима са једне стране и пракси Трећег рајха, са друге, алудирајући на сличност анкете УНИАН-а и познатих немачких листа за одстрел. Црну листу Трећег рајха чиниле су личности из сфере културе, науке, политике и других области, а сматрало се да би их требало ликвидирати што пре.

Нешто слично, наводи даље Захарова, данас се дешава у Украјини, која је, како је оценила, ипак превазишла свог учитеља. 

"Кијевски режим отишао је још даље: он увлачи цело друштво не само у малтретирање и нацистичку сегрегацију (друштва), већ и у терористичке активности. Ученик је превазишао учитеља", закључила је она. 

И док украјинско Министарство спољних послова осуђује председнике држава чланице Заједнице независних држава за то што су данас присуствовали паради у Москви поводом Дана победе и победе над нацизмом, Кијев, очигледно, црне листе не сматра спорним.

Због тога је анкета још ту, на Телеграму...

image