Русија

Путин: Запад је потценио руски банкарски сектор

Нису узели у обзир, чини се, елементарне ствари - да банка није само место где лежи новац, већ део економије, прокоментарисао је кратко руски лидер
Путин: Запад је потценио руски банкарски секторwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Запад је потценио руски банкарски сектор, оценио је данас председник Русије Владимир Путин. 

Он се, у разговору са председником познате руске банке "ВТБ", осврнуо на санкције које је Запад увео против руских банака, и рекао да они који не желе добро Русији нису рачунали на то да ће овај сектор тако добро превазићи све препреке.

"Нису узели у обзир, чини се, елементарне ствари - да банка није само место где лежи новац, већ део економије. Банкарска сфера одражава стање економије у целини", рекао је Путин.

А руска економија је, подсетимо, на изненађење многих успела не само да издржи терет уведених санкција, него и да оствари привредни раст.

Упражњено место страних компанија које су напустиле руско тржиште попунили су руски произвођачи. Држава је спречила економски колапс, а са великим проблемима суочиле су се, пре свега, земље Европске уније, које су пристале на низ за њих непогодних корака под утицајем САД и тако још више погоршале свој положај на међународној сцени. Као резултат свега, незапосленост у Русији је сада на рекордно ниском нивоу, и упола мања него у ЕУ.

Добро стање у руској економији потврђују и подаци Светске банке. Према њеном извештају, на крају 2022. године руска економија је по кључном показатељу БДП-а, паритету куповне моћи, постала највећа у Европи, испред Немачке

image