Свет

Чланице ЕУ подељене око санкција Русији

Дипломате из неких великих земаља европског блока наводно су изразиле забринутост у вези са мерама предложеним у 12. пакету санкција Русији, сумњајући у њихову законитост, пише "Блумберг"
Чланице ЕУ подељене око санкција Русији© Tanjug/AP Photo

Неколико држава чланица Европске уније настоји да ублажи предлоге Европске комисије, који имају за циљ да спрече заобилажење санкција Русији преко трећих нација, известио је "Блумберг", позивајући се на неименоване изворе упознати са овим питањем.

Извршни огранак блока недавно је предложио смањење трговине са земљама које тренутно имају могућност да поново извозе робу из европског блока у Русију чиме се помаже овој земљи погођеној санкцијама да заобиђе рестрикције које јој је Брисел увео због сукоба у Украјини.

Та мера, која би могла да буде укључена у 12. пакет санкција Русији, циља на продају робе коју Европска комисија сматра приоритетном, попут полупроводника који се могу користити у производњи оружја. Она наводно обавезује купца да депонује износ на рачун како би се осигурала усклађеност са захтевима.

Према документима у које је "Блумберг" имао увид, најмање половина депонованог износа била би пребачена у поверенички фонд за Украјину, док би уговори били раскинути ако се санкције прекрше.

Међутим, дипломате из неких великих земаља ЕУ, које "Блумберг" није именовао, наводно су изразиле забринутост у вези са мерама, сумњајући у њихову законитост, као и у то да ли је инсистирање на гаранцијама и клаузулама увозника одрживо.

Према изворима агенције, земље чланице се такође залажу за сужавање обима предложених клаузула и листе ставки које би, према њиховим речима, могле да доведу предузећа у ЕУ у неповољан положај.

Друге чланице, укључујући балтичке земље, подржавају предлоге, рекли су агенцији неименовани извори.

Брисел је до сада увео једанаест пакета санкција Русији као одговор на војну операцију Москве у Украјини.

Најновији предлози наводно укључују мере да се Москви прекине приступ комерцијалним приходима ограничавањем извоза у Русију, укључујући забрану продаје одређених хемикалија, литијумских батерија, термостата и мотора за дронове, као и машина алатки и делова машина који се могу користи се за производњу оружја.

Пакет такође може увести потпуну забрану продаје руских дијаманата и накита.

image