Русија

Путин разговарао са председником Египта о Појасу Газе: Решење у формирању Палестинске државе

Москва и Каиро наставиће да се залажу за прекид ватре у Појасу Газе, саопштила је канцеларија египатског председника
Путин разговарао са председником Египта о Појасу Газе: Решење у формирању Палестинске државеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Након америчке блокаде усвајањa резолуције која је требало да допринесе прекиду сукоба у зони палестинско-израелског конфликта, председник Русије Владимир Путин данас је разговарао телефоном са египатским колегом, председником Абделом Фатахом ел Сисијем, главна тема била је управо ситуација у Појасу Газе и хуманитарни коридори за Палестинце, пренели су руски медији. 

Према речима званичног представника ел Сисија, Москва и Каиро истакли су да је проблематику сукоба Палестинаца и Израелаца важно решити на основу решења о две државе - Израела и независне Палестине.

Две стране договориле су се да ће наставити да улажу напоре да дође до прекида ватре, наводи се у саопштењу у које су имали увид руски медији.  

Осим тога, како јавља Кремљ, Путин је са својим египатским колегом поделио утиске након разговора са лидерима Саудијске Арабије, УАЕ и Ирана, а било је речи и о билатералним односима Москве и Каира.

Председник Русије, такође, је захвалио председнику Египта на помоћи приликом евакуације руских држављана из Појаса Газе, као и на његовим напорима да руска хуманитарна помоћ буде достављена становништву из Појаса Газе. 

Подсетимо, САД су ноћас ставиле вето на резолуцију у Савету безбедности Уједињених нација о тренутном прекиду ватре у Гази. Огласила се Русија која је поручила да је том одлуком Америка изрекла смртну казну хиљадама цивила.За резолуцију је гласало 13 чланица СБ УН. Против су биле САД, а Велика Британија је била уздржана. Коаутори резолуције су 97 земаља, чланица УН.

image