Свет

Савет безбедности УН: САД ставиле вето на резолуцију о прекиду ватре у Гази

За резолуцију је гласало 13 од 15 чланица Савета безбедности УН, укључујући Русију и Кину
Савет безбедности УН: САД ставиле вето на резолуцију о прекиду ватре у Гази© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Сједињене Америчке Државе искористиле су право вета у Савету безбедности Уједињених нација, те блокирале нацрт хуманитарне резолуције Уједињених Арапских Емирата којим се захтева хитан прекид ватре у зони палестинско-израелског сукоба, као и ослобађање свих талаца без предуслова.

За резолуцију је гласало 13 од 15 чланица Савета безбедности УН, укључујући Русију и Кину. САД су биле против резолуције, док је Велика Британија била уздржана.

САД, стална чланица Савета безбедности УН, једина је држава која је гласала против, што значи да резолуција није прихваћена у Савету безбедности.

Арапске и исламске земље позвале су данас на гласање о нацрту резолуције Савета безбедности Уједињених нација којом се захтева прекид ватре у Појасу Газе ради достављања хуманитарне помоћи.

Предложена резолуција је одговор на писмо које је генерални секретар УН Антонио Гутереш послао СБ у среду и у којем упозорава на предстојећу "хуманитарну катастрофу" у Гази и позива 15 чланица тог тела да гласају за прекид ватре ради достављања хуманитарне помоћи и ослобађања талаца, пренео је АП.

Нацрт резолуције су поднели Уједињени Арапски Емирати, који су арапски представник у СБ УН.

Током седнице Савета безбедности Уједињених нација о Блиском истоку, амерички представник Роберт Вуд рекао је да САД неће подржати моментални прекид ватре у Појасу Газе.

"Док, с једне стране, САД снажно подржавају одржив мир, у којем Израелци и Палестинци могу да живе мирно и безбедно, не подржавамо позиве на моментални прекид ватре. Ово би само посејало семе за следећи рат, јер Хамас нема жељу за дуготрајним миром", рекао је Вуд, пренео је Би-Би-Си.

Вашингтон подржава паузе у борбама како би се заштитили цивили и омогућило ослобађање талаца које је Хамас отео 7. октобра. 

САД је једна од пет сталних чланица СБ УН које имају право да ставе вето на резолуцију, а гласање о резолуцији о прекиду ватре очекује се касно вечерас.

Израелски амбасадор у УН Гилад Ердан, такође је оштро одбио позиве за прекид ватре.

Он је поручио да би прекид ватре "зацементирао Хамасову контролу над Газом", и навео да би се прекидом послала порука да је "Хамасу опроштено за злочине које је починио".

Ердан је такође рекао да "Хамасова репресија над становницима Газе добила зелено светло од међународне заједнице".

"Без војног притиска на Хамас, нема те дипломатије која ће осигурати ослобађање талаца", додао је он.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш рекао је да напади Хамаса не могу да оправдају колективно кажњавање Палестинаца.

"Бруталност напада Хамаса на Израел 7. октобра не ослобађа Израел од кршења хуманитарног права, навео је он и додао да је становницима Газе наређено да оду без одредишта и без ствари неопходних за опстанак.

Гутереш је рекао да је за данашњу седницу и гласање искористио активирање члана 99 УН јер постоји ризик од потпуног слома јавног реда и урушавања система хуманитарне подршке у Гази.

image