Русија

Путин: Јачање руске флоте се наставља, повећавамо производњу

Руске подморнице поуздано чувају далекоисточну границу Руске Федерације, поручио је председник
Путин: Јачање руске флоте се наставља, повећавамо производњуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Русија доследно опрема своју морнарицу најсавременијом опремом и наоружањем и повећава серијску производњу, поручује председник Русије Владимир Путин са бродоградилишта "Севмаш" у Северодвинску.

Стратешка ракетна подморница "Император Александар III" и руска вишенаменска нуклеарна подморница 4. генерације "Краснојарск" ускоро почињу да стражаре у Тихоокеанској флоти РФ и да чувају далекоисточне границе земље, додаје он.

На данашњој церемонији поводом уласка нуклеарних подморница "Краснојарск" и "Император Александар III" у састав морнарице, дозволио да се на њима подигну заставе и проучио да ће ови стартешки носачи ракета, "којима нема равних у њиховој класи", чувати стражу у најважнијим стратешким областима мора.

Према његовим речима, у изградњи је пет подморница пројекта Јасен-м, а и нуклеарна крстарица "Архангелск" је у завршној фази, додаје он.

Председник истиче да је именовање подморничких носача ракета класе "Бореј" у част истакнутих команданата и државника Русије постало традиција и да нуклеарне крстарице "Јуриј Долгоруки", "Александар Невски", "Владимир Мономах", "Кнез Владимир", "Кнез Олег", а од данас "Император Александар III" поуздано штите безбедност Русије.

Сваки од њих је наоружан интерконтиненталним балистичким ракетама "булава", истиче Путин.

Притом, и вишенаменске нуклеарне подморнице класе Јасен-м поседују оружје, опремљене су ракетама великог домета, високе прецизности и могу да гађају циљеве и на површини воде и на обали, додаје он.

У наредним годинама, у оквиру државног програма наоружања, са легендарног бродоградилишта "Севмаш" испловиће још три стратешка ракетна носача класе "Бореј-А" и ућиће у састав Ратне морнарице.

"Свакако ћемо реализовати све наше планове за изградњу подморница и бродова. Појачаћемо борбену готовост Ратне морнарице Русије као и нашу поморску моћ на Арктику, Далеком истоку, Црном, Балтичком и Каспијском мору – најважнијим стратешким областима светског океана", закључује Путин.

Морнарима и бродоградитељима "Севмаша" је честитао на данашњем значајном догађају и захвалио им се на професионалности и посвећености, а посадама ракетних подморница пожелео је успешну службу у интересу народа и државе Русије.

image