Русија

Русија развила нови пројекат стратешке нуклеарне подморнице

Све познате нуклеарне подморнице Руске Федерације појавиле су се тако што је флота проценила и изабрала најбоље, јавља заменик генералног директора предузећа "Рубин"
Русија развила нови пројекат стратешке нуклеарне подморницеGetty © Photo by Oleg Nikishin/Newsmakers

Централни конструкторски биро "Рубин" у којем се пројектују подморнице развио је нови пројекат стратешке нуклеарне подморнице који ће се реализовати у наредних неколико година, јавља заменик генералног директора предузећа Андреј Баранов у интервјуу за "РИА Новости".

Нове стратешке нуклеарне подморнице требало би да замене подморнице "бореј" после 2037. године, рекао је раније директор "Рубина" Игор Виљнит. У међувремену, стратешка нуклеарна подморница следеће генерације "арктур", чији је модел први пут представљен на изложби "Армија 2022", могла би се појавити у морнарици тек у другој половини 21. века, пише извор.

"Концепт 'арктур' није једина опција. Нудимо више предлога. На флоти је да процени и изабере најбоље. Тако су се и појавиле све познате нуклеарне подморнице, укључујући и оне најсавременије", објашњава Баранов.

Руско Министарство одбране активно модернизује руску морнарицу како би могла да штити интересе земље, рекао је средином септембра Сергеј Шојгу и додао да се за потребе руске морнарице развијају пројекти подморница и беспилотних подводних возила, као и роботских система.

Сам председник Русије Владимир Путин је раније истакао да ће Русија, узимајући у обзир, нове изазове и искуство стечено у СВО, наставити да усавршава Оружане снаге, а почеће од нуклеарног оружја које представља кључни фактор безбедности Руске Федерације и глобалне безбедности.

Централни конструкторски биро "Рубин" је главни руски произвођач стратешких и подморница на нуклеарни погон, као и поморских дронова.

image