Русија

Путин: Арктик је регион са огромним могућностима

Арктичка зона Русије је од посебног стратешког значаја, поручио је руски председник
Путин: Арктик је регион са огромним могућностима© Tanjug/Kirill Iodas, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Арктик је регион са огромним могућностима, а Русија га повезује са осигуравањем националне безбедности и енергетским јачањем, изјавио је данас руски председник Владимир Путин на састанку о развоју арктичких градова.

Говорећи на састанку, Путин је навео да је арктичка зона Русије од "посебног стратешког значаја".

"Још једном желим да истакнем да је то регион са огромним економским могућностима, са којим у великој мери везујемо јачање енергетског потенцијала наше земље, проширење логистичких капацитета, осигуравање националне безбедности и одбране, а самим тим и даљи развој тих територија је за нас неоспоран приоритет", казао је Путин.

Он је наложио да се приоритетно реши проблем трошних стамбених објеката у Архангелску, додавши да је Влада одобрила листу насеља у арктичкој зони, која ће постати основа за реализацију економских и инфраструктурних пројеката.

Руски председник је навео да је побољшање квалитета живота људи кључ за повећање броја становника на арктичким територијама.

"Арктичка зона Русије је скоро трећина територије наше земље. Ту се налази девет субјеката Федерације у целини или делимично, са популацијом од нешто више од 2,4 милиона људи. И понављам, наш главни задатак је остварити приметно побољшање квалитета живота људи. То значи да је неопходно повећати ефикасност регионалних система здравствене заштите, образовања, саобраћаја и стамбено-комуналних услуга. Створити услове за прилив додатних инвестиција, раст туризам, и стварање квалификованих радних места", указао је Путин.

image