Русија

Лавров у Мароку: Спољне силе користе сукоб у Гази за рат на Блиском истоку

Неки спољни играчи желе да следећу ескалацију палестинско-израелског сукоба искористе за сопствене интересе, упозорава шеф руске дипломатије на Руско-арапском форуму за сарадњу
Лавров у Мароку: Спољне силе користе сукоб у Гази за рат на Блиском истоку© Григорий Сысоев / РИА Новости

Неки спољни играчи планирају да изазову велики рат на Блиском истоку користећи сукоб у Појасу Газе, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на пленарном састанку Руско-арапског форума за сарадњу у Мароку.

"Постало је очигледно да неке спољне силе желе да следећу ескалацију палестинско-израелског сукоба искористе за сопствене интересе – да запале ватру регионалног сукоба за развој бројних прошлих авантура Сједињених Држава и њихових савезника које су се догодиле на Блиском истоку у последњих 20 година", казао је Лавров.

Он је додао да је резултат свега тога подривање државности, стотине хиљада жртава, огромни токови избеглица и погоршање социо-економских проблема.

Шеф руске дипломатије је додао да Русија сматра да је главни приоритет у Појасу Газе окончање крвопролића и решавање хуманитарних проблема. 

"Наш састанак се одвија у условима невиђеног погоршања ситуације на Блиском Истоку, у условима упорне турбуленције у свету. Сложена природа нових изазова и претњи чини све потребнијим заузимање колективног приступа решавању проблема како би се ојачао мир и безбедност у региону и обезбедио његов одрживи развој", указао је.

Након терористичког напада 7. октобра, који смо категорички осудили, ситуација у зони палестинско-израелског сукоба се нагло погоршала.

"Насиље које видимо сваки дан је попримило катастрофалне размере. Број погинулих и на десетине хиљада рањених су углавном цивили у Појасу Газе, пре свега жене и деца", додао је.

Лавров је навео да Русија у сарадњи са партнерима, пре свега арапским, наставља да улаже напоре у интересу дугорочне стабилизације ситуације и пребацивања решавања палестинско-израелског сукоба на политички и дипломатски план.

Марокански министар спољних послова Насер Бурита изјавио је да је Мароко заинтересован за зближавање са Русијом у области политике и економије у циљу мирног решавања проблема у региону. 

"Мароко сматра да је Форум у Маракешу наставак његових односа са Русијом, које карактерише стратешко партнерство. Након посете краља Мухамеда Шестог Русији 2002. и 2016. године, наши односи су доживели квантни скок, што је створило нову основу за наше билатералне односе", нагласио је.

image
VV inauguration
banner