Русија

Лавров: За примирје у Украјини питајте Зеленског како су Американци и Британци поништили договор

Када је у Истанбулу постигнут споразум да Украјина неће ући у НАТО, али да ће јој Русија заједно са Западом дати безбедносне гаранције, "договор је поништен, јер су Американци и Британци тако одлучили", рекао је руски министар спољних послова
Лавров: За примирје у Украјини питајте Зеленског како су Американци и Британци поништили договор© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Русија ће наставити да врши политички притисак у циљу постизања хуманитарног прекида ватре у Појасу Газе, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на Дохајском форуму, на ком учествује онлајн. 

Лавров је поновио да палестински Хамас јесте извршио терористички напад почетком октобра, што је Русија и осудила, и додао да Москва данас одржава контакт само са политичким крилом ове организације, јављају руски медији.

Руски министар спољних послова је додао да није прихватљиво да Израел користи Хамасове нападе од 7. октобра на југ Израела као оправдање за колективно кажњавање палестинског народа и позвао да се распореде међународни посматрачи у Појасу Газе.

Говорећи о украјинском сукобу, он је поручио да је Русија данас постала јача него што је била пре почетка СВО. Додао је да је то главни резултат овог сукоба које су покренуле Сједињене Америчке Државе "рукама Украјине".

Лавров је још додао да предлаже да се председнику Украјине Владимиру Зеленском проследи питање које се тиче дипломатског решења сукоба, будући да је Кијев имао прилику да закључи мир у марту и априлу прошле године. 

"Требало би да позовете господина Зеленског. Зато што је пре годину и по дана потписао указ о забрани било каквих преговора са Путиновом владом. То је добро позната чињеница", подсетио је шеф руске делегације.

Када је у Истанбулу постигнут споразум да Украјина неће ући у НАТО, али да ће јој Русија заједно са Западом дати безбедносне гаранције, "договор је поништен, јер су Американци и Британци тако одлучили". 

Такође, руски министар спољних послова, који се на тој функцији налази више од десет година, изјавио је да намерава да служи отаџбини док јој буде био потребан.

image