Русија

Лавров: Двоструки аршини, скандалозан повратак САД у Унеско

Унеско све чешће користи блоковску логику, указује руски министар и додаје да "су агресивно покушавали да истисну руску страну из органа управљања"
Лавров: Двоструки аршини, скандалозан повратак САД у Унеско© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу није успела да изолује Русију, поручује руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку Комисије Руске Федерације за Унеско.

Русија у оквиру организације има више озбиљних пројеката за које је светска заједница заинтересована, појашњава.

Москва се ни пред ким не затвара, напротив, жели да развија односе и у оквиру УН и других међународних организације, истиче Лавров.

Међутим, Унеско користи двоструке аршине при доношењу антируских решења које Запад намеће, а која излазе из мандата Унеска, истиче Лавров и тврди да то подразумева и клевете да Русија наводно "руши украјинско културно наслеђе", иако за то нема никаквих доказа.

Притом, напомиње Лавров, Унеско нема право да приписује кривицу, а то у приватним разговорима признају чланови Секретаријата организације у приватним разговорима.

С друге стране, УНЕСКО није дао никаква коментар, а камоли осуду терористичког напада на светску баштину московског Кремља, а није уследила ни реакција на убиство руских новинара иако Унеско за то има мандат.

Запад је равнодушан према хуманитарној катастрофи у Гази, додаје Лавров.

Скандалозан је био повратак САД у Унеско и то без гаранција да ће Вашингтон добронамерно да испуњава своје обавезе, додаје Лавров указујући на честа кршење правила, процедура и устава организације и слободно тумачење истих зарад испуњења политичких наређења.

С друге стране, Русија, без обзира на подршку више од половине чланова Унеска, није изабрана за Извршни одбор нити друге огране те структуре.

У Унеску се народ дели, упркос начелној мисији, све се чешће користи блоковска политика и подела наш и "наше" и "туђе", додаје и истиче да се "служе најпрљавијим методама међу којима је финансијска уцена држава Глобалног истока и југа".

image