Србија и Балкан

"Ударац испод појаса": Бивши амбасадор у Немачкој о приписивању српског наслеђа "Косову"

Милорад Божиновић каже да никад није чуо да Немци своје наслеђе на територијама Пољске називају "пољским наслеђем"
"Ударац испод појаса": Бивши амбасадор у Немачкој о приписивању српског наслеђа "Косову"© Ивана Лукић

Приписивање наслеђа Србије тзв. Косову и измештање спомен-плоча српским војницима у Приштини део је исте приче стварања културног идентитета Косова као нечег што има историју коју, како каже некадашњи амбасадор Србије у Немачкој Милорад Божиновић, треба кориговати спрам потреба неке будуће самосталне државе.

То је, истакао је дипломата у разговору за Танјуг, оно што Србија не сме да превиди и на шта мора да реагује.

Божиновић је, коментаришући објаву немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа на мрежи "Икс", да су "амбасадори посетили косовски манастир", оценио да то није случајно и део је плана који треба да се конкретизује, а што "нас треба да забрине".

Он каже да није први пут да се гради представа о идентитету и културном наслеђу на тзв. Косову јер се налази у "држави коју они признају", иако је очигледно да је то српско културно наслеђе.

"Мене то не чуди јер је то корак даље у политици десрбизације Косова и његове историје и културног наслеђа. Ми морамо то категорично одбацити", подвукао је Божиновић.

Он је навео пример Немачке која је након Другог светског рата изгубила значајан део територија које су припале Пољској са културним наслеђем које је, како каже, релевантно за немачку културу.

"Никад нисам чуо да су рекли да је то пољско културно наслеђе, него су држали до тога да је то немачко културно наслеђе у Пољској", рекао је Божиновић.

Бивши амбасадор Србије у Немачкој сматра да немачкој влади треба изразити протест, и да треба скренути пажњу УНЕСКО-у, како се то више не би догађало..

"И Марти Ахтисари (некадашњи специјални изасланик УН) је јасно дефинисао чије је то наслеђе. Ми морамо да употребимо сва дипломатска средства која су нам на располагању и то одмах. Ово су сад ударци упућени Србији без рукавица и свакако испод појаса", оценио је Божиновић.

На питање да прокоментарише измештање спомен плоче српским војницима у Приштини, дипломата оцењује да и иза тога стоји исти циљ, а то је да се помогне тзв. Косову да се конституише као државни ентитет са свим елементима које једна држава има.

"Све је то очигледно урађено на притисак албанских фактора. Премештањем спомен-плоче желе да некако сигнализују да су то можда споменици окупатора кад је ослобађано Косово што је врло дрско", рекао је Божиновић.

Божиновић није убеђен да се сличне ствари неће и убудуће догађати и позива на опрез.

"То су акције које заиста нису безазлене, немам за то речи разумевања", закључио је Божиновић.

image