Русија

Украјина осудила Пушилина на 15 година затвора

Украјински суд донео је одлуку и о конфискацији имовине лидера ДНР, а поступак против њега покренут је због његове умешаности у референдум у ДНР крајем прошле године, као и због потписивања споразума са Путином о уласку ДНР у састав Русије
Украјина осудила Пушилина на 15 година затвораwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Украјински суд осудио је данас лидера Доњецке Народне Републике Дениса Пушилина на 15 година затвора, уз конфискацију његове имовине, јавља украјинско државно тужилаштво. 

Пушилин је осуђен у одсуству због тога што је, како кажу, посегао на територијалну целовитост Украјине, али и због колаборационистичких акција. 

Оптужба против Пушилина покренута је због његове умешаности у спровођење референдума у ДНР, будући да је он реализован по његовој наредби. Такође, Кијев га је осудио и због тога што је потписао договор са председником Русије Владимиром Путином о уласку ДНР у састав Руске Федерације. 

Поменути референдум, подсетимо, одржан је крајем прошле године, након чега су четири нове области и званично постале део РФ 30. септембра 2022. 

На последњу одлуку суда Пушилин каже да му је "драго" што је осуђен.

"То је за мене повод да будем поносан - чак је и непријатељско 'државно тужилаштво' оценило моје учешће у организовању могућности за људе Донбаса да направе свој избор. И ми смо то и урадили. Одлично, настављамо даље са радом", поручио је он, преносе "РИА Новости". 

 

image