Русија

Шта "руска царица избегавања санкција" мисли о економском рату са Западом

Жена која је постала ноћна мора за архитекте западних санкција Русији дала је први интервју за две године
Шта "руска царица избегавања санкција" мисли о економском рату са Западомwww.globallookpress.com © Alexander Kulebyakin/Global Look Press

Магазин "Политико" назвао је вишегодишњу шефицу Банке Русије Елвиру Набиулину "ометачем године" јер је "успела да спречи последице невиђених западних санкција које су осмишљене да испразне благајну Кремља".

У свом првом интервјуу од почетка Специјалне војне операције, Набиулинова се осврнула на западне санкције и економску ситуацију у земљи.

"Живимо под санкцијама од 2014. године и стога смо увек размишљали о ризику да санкције могу да се повећају. Урадили смо доста посла у том погледу и спровели стрес тестове са многим финансијским институцијама. Дакле, када су велике банке потпале под санкције, биле су у великој мери спремне за то. Прекид везе са СВИФТ-ом представља претњу од 2014. године, па смо направили сопствени национални платни систем. Диверзификовали смо наше резерве и повећали удео резерви јуана и злата", рекла је Набиулинова за мрежу РБК.

Према њеним речима, међународна плаћања су највећи проблем и још увек се ради на томе. "Блокирана и замрзнута појединачна имовина је такође болна тема јер су милиони људи који нису били санкционисани завршили са замрзнутом имовином. И даље покушавамо да решимо овај проблем заједно са владом", додала је она.

"Што се тиче замрзнутих резерви, мислим да је ово веома негативан сигнал за све централне банке јер се тиме крше основни принципи безбедности. Али, у томе су нам помогли променљиви курс и валутна ограничења која смо усвојили прошлог пролећа и која су била прилично строга. Касније, као што се сећате, ова ограничења су ослабљена. Ово нам је помогло да ублажимо ризике финансијске стабилности", навела је Набиулинова.

Како је истакла, финансијски сектор био је први на удару санкција, али је Руска банка успела да одржи финансијску стабилност.

Шефица руске централне банке нагласила је и да је "немогуће предвидети политику санкција", али да Банка Русије сваке године прави сценарије повећаног притиска санкција које представља влади.

Дефинитивно постоји одређени ризик да се притисак санкција појача, рекла је она и додала: "Главна ствар коју можемо да урадимо да се супротставимо овом ризику јесте да обезбедимо макроекономску стабилност и финансијску стабилност."

"Морамо бити спремни на појачане санкције и притиске. Успели смо да одговоримо на главне изазове, посебно у финансијском сектору, али чак и у том сектору још увек постоје нерешени проблеми, укључујући и прекогранична плаћања. Да, ланци платног промета се граде и мењају, али (прекогранична плаћања) остају проблем за многа предузећа. Међутим, према нашим истраживањима, овај проблем је постао нешто мање озбиљан", објаснила је она.

Поверење у финансијско тржиште је и даље изазов због блокиране имовине. За нас је изазов дугорочни новац у привреди, и то не само дугорочни кредити већ и тржиште капитала, каже Набиулинова и додаје да је циљ развоја тржишта капитала веома озбиљан.

"Мораћемо да превазиђемо одређени губитак поверења у финансијско тржиште због санкција", оценила је Набиулинова.

"Други изазов је одржавање истог темпа развоја у областима иновација и технологије. Наш финансијски сектор прилично је напредан – многи људи то сада разумеју, упоређујући наш систем са системом других земаља у смислу начина плаћања и тако даље. Да бисмо наставили овим током развоја, потребно је да развијамо иновације. Штавише, нека решења – не сва већ нека – ослањала су се на страни технолошки развој. Сада то радимо сами. И, иначе, видимо како то утиче на доступност ИТ стручњака, програмера и других стручњака у свим областима", рекла је Набиулинова.

"Дакле, биће одређених питања, не можемо рећи да смо све изазове решили. Међутим, имам прилично позитиван поглед на развој финансијског сектора и његову стабилност. Верујем да ће остати технолошки вођен, иновативан и да ће моћи да задовољи потребе и појединаца и предузећа", закључила је шефица руске централне банке.

image