Русија

Руси потврдили жесток удар на Украјину: 50 групних и један масовни напад на војну инфраструктуру

Погођени су војно-индустријски објекти, војни аеродроми, складишта непријатељске артиљеријске муниције, беспилотних чамаца, наоружања и горива за војну опрему, саопштило је руско Министарство одбране
Руси потврдили жесток удар на Украјину: 50 групних и један масовни напад на војну инфраструктуру© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Руске снаге су од суботе прошле недеље покренуле серију ваздушних напада на циљеве у Украјини, извеле 50 "групних" и један "масовни" удар прецизним оружјем и дроновима на војно-индустријске објекте, војне аеродроме, арсенале и складишта непријатељске артиљеријске муниције, беспилотних чамаца, наоружања и горива за војну опрему, саопштило је руско Министарство одбране.

Поред тога, циљеви су била и места где су размештене јединице Оружаних снага Украјине, националистичке формације и страни плаћеници, наводи се у саопштењу.

"Сви назначени циљеви су погођени", потврђују у Министарству.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни је јутрос јавио да је у четвртак увече и петак ујутру забележено "најмање 158 напада", а да су украјинске трупе пресреле 27 дронова и 87 крстарећих ракета.

Руске снаге су у периоду од 23. до 29. децембра оствариле успехе и на другим линијама фронта.

Протекле недеље су одбиле 13 напада Оружаних снага Украјине на Краснолиманском правцу и елиминисале тамо готово 1.205 војника и 43 јединица технике, додаје Министарство и наводи да је руска војска у том делу фронта побољшала своје положаје.

Русија је побољшала своје положаје и на купјанском правцу и одбила тамо 27 напада украјинске восјке. Док је на доњецком правцу одбила 34 напада украјинских снага и елиминисала више од 1.675 украјинских војника.

За недељу дана су одбијена два напада Оружаних снага Украјине код Вербова, елиминисано је 475 украјинских војника, уништен тенк и шест непријатељских оклопних возила.

Руске снаге су у зони СВО у том периоду обориле 10 украјинских авиона и два хеликоптера. Елиминисано је више од 675 украјинских војника, уништена су два тенка, четири борбена оклопна возила, као и 15 непријатељских топова, прецизирају у Министарству.

У наведеном периоду су се руској војсци предала 43 украјинска војника, од којих се чак 22 предало на Купјанском правцу, наводи се у саопштењу.

Руски системи ПВО су пресрели 33 пројектила "химарс" и "ураган", четири ракете "харм", бомбу "јдам" и 251 украјински дрон.

image