Русија

Експлозије одјекивале широм Украјине: "Никада нисмо видели оволико мета истовремено"

Градоначелник украјинске престонице изјавио да се ноћас чуло више експлозија и позвао је грађане да остану у склоништима. У Харкову горе складишта и зграде појединих компанија, а у Лавову је избио пожар на "објекту инфраструктуре од велике важности"
Експлозије одјекивале широм Украјине: "Никада нисмо видели оволико мета истовремено"© Tanjug/Ukrainian Emergency Service via AP

Русија је протекле ноћи извршила масовни ракетни напад на Украјину и погодила објекте критичне инфраструктуре, индустријске и војне објекте, јавља начелник Генералштаба Оружаних снага Украјине Валериј Залужниј.

Изнад украјинског неба су око три сата после поноћи примећене руске стратешке летелице – бомбардери Ту-95МС, додаје Залужни наводећи да је укупно 18 руских авиона око 6.00 часова лансирало најмање 90 крстарећих ракета ваздушног базирања.

Према његовим речима, Руси су у нападу на војне циљеве користили и дронове "шахед 136 и 131" и таквих је регистровано укупно 36.

Изнад Курске области су летели бомбардери дугог домета Ту-22М3 и испалили осам крстарећих ракета Кх-22 и Кх-32, додаје он. Погођен је и Харков противваздушним вођеним ракетама С-300. Непријатељ је лансирао најмање 14 балистичких пројектила С-300, С-400, "искандер-м" са Крима, из Курска и Белгородске области Руске Федерације, додаје Залужни.

"Нажалост, има мртвих и повређених", написао је Залужни на Телеграму.

У многим градовима широм Украјине, укључујући и престоницу, до раних јутарњих часова одјекивале су експлозије, а како медији преносе, чују се и противваздушне ракете.

На територији целе Украјине проглашена је узбуна за ваздушну опасност, а поред Кијева, експлозије и ПВО су се могле чути и у Дњепропетровску, Харкову, Лавову, Одеси.

"Никада нисмо видели оволико мета истовремено на нашем монитору", тврди представник украјинског ратног ваздухопловства, преноси Телеграм канал "Соловјов".

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко на друштвеним мрежама јавља да се чуло више експлозија у украјинској престоници и позвао грађане да остану у склоништима. Потврдио је и да је погођен Подољски округ у Кијеву, а тамо се налази више од 50 производних предузећа.

Са друге стране, градоначелник Харкова Игор Терехов тврди да је одјекнуло најмање шест детонација након чега су настали проблеми са струјом.

У Харкову горе складишта и зграде појединих компанија, наводи шеф војне администрације града Олег Сињегубов. 

У Лавову је избио пожар на "објекту инфраструктуре од велике важности", али медији нису дали више детаља. Ексползије одјекују и у Хмељницкој и Сумској области.

image