Русија

Путин честитао бројним светским лидерима Нову годину: Послао поруку Србији, а кога је прескочио?

Путин је у честитки председнику Србије Александру Вучићу истакао да се, упркос тешкој међународној ситуацији, односи Русије и Србије, који се заснивају на вишевековној традицији пријатељства и духовне блискости, развијају на конструктиван начин
Путин честитао бројним светским лидерима Нову годину: Послао поруку Србији, а кога је прескочио?© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин честитао је предстојећу Нову годину и Божићне празнике многобројним лидерима и председницима влада. 

На списку, који је објавио Кремљ, налази се и председник Србије Александар Вучић, заједно са премијером Мађарске Виктором Орбаном, који су били једини актуелни европски политичари који су добили честитку од Путина, не рачунајући поглавара Римокатоличке цркве папу Франциска и најближег савезника Русије - Белорусије и њеног лидера Александра Лукашенка.

"Владимир Путин је у честитки председнику Републике Србије Александру Вучићу истакао да се, упркос тешкој међународној ситуацији, односи Русије и Србије, који се заснивају на вишевековној традицији пријатељства и духовне блискости, развијају на конструктиван начин. Путин је изразио и спремност за наставак дијалога и продуктиван заједнички рад на актуелним питањима билатералне, регионалне и међународне агенде", наводи се у данашњем саопштењу Кремља.

У честитки упућеној Орбану, Путин је акцентовао да су две стране током прошле године, "упркос тешкој међународној ситуацији", успеле да "одрже позитивну динамику руско-мађарских односа". 

"Председник Русије је потврдио посвећеност наставку конструктивне, прагматичне сарадње, која омогућава реализацију важних заједничких економских пројеката, што у потпуности одговара интересима руског и мађарског народа".

Честитку су добили и бивши председник Француске Никола Саркози и бивши канцелар Немачке Герхард Шредер, али је није добио ни један актуелни политичар са Запада, па ни председник САД Џозеф Бајден.

Телеграм је упућен и председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану, кинеском лидеру Си Ђинпингу, председници Индије Драупади Мурму и премијеру Нарендри Модију, као и председнику Бразила Луизу Инасију Лули да Силва. На листи су и други савезници, који су заједно са Русијом раније били део СССР-а, али и поједине земље попут Вијетнама, Боливије, Венецуеле, Кубе, Лаоса, итд. 

image