Свет

Украјински дипломата: Путин је све покушао не би ли склопио мир

Некадашњи кијевски дипломата истакао је да су обе стране прихватиле договор у Истанбулу, те да је крајем априла 2022. крај рата био известан
Украјински дипломата: Путин је све покушао не би ли склопио мир© Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин хтео је да склопи мировни споразум с Украјином у априлу 2022. године током преговора у Истанбулу, изјавио је један од чланова тадашње украјинске делегације, амбасадор Александар Чали.

"Путин је покушао да учини све што је могуће да закључи споразум с Украјином. Текст тзв. Истанбулског договора је учинио уступке Кијеву у поређењу с почетном позицијом Русије, а Путин је хтео да га прихвати", рекао је Чали на конференцији у Женевском центру за безбедносну политику (ГЦСП).

Украјински дипломата је учествовао у мировним преговорима, чији је домаћин најпре био Минск, у првим данима сукоба, а потом Истанбул крајем марта 2022, где је настао нацрт примирја који су одобриле обе стране.

"С руском делегацијом смо практично два месеца, током марта и априла, разговарали о могућем споразуму о мирном решењу ситуације између Украјине и Русије. Крајем априла били смо близу тога да завршимо рат неком врстом мирног решења. Из неких разлога то је одложено", рекао је Чали, а пренео РБК.

Шеф руских преговарача Владимир Медински у главном граду Турске је тада рекао да је Кијев понудио и неутрални статус Украјине у замену за безбедносне гаранције.

Међутим, у мају су преговори обустављени.

Вођа украјинске делегације Давид Арахамија рекао је крајем новембра да је тадашњи британски премијер Борис Џонсон, током посете Кијеву након завршетка преговора, саветовао Украјинцима да "само наставе да се боре".

Примедбе високих руских званичника, укључујући и Путина, делимично подржавају Чалијеву причу. Председник РФ је током своје годишње конференције за медије рекао да би руски циљеви демилитаризације и денацификације Украјине били решени у оквиру претходно одобреног споразума.

image