Русија

Лавров: Свеједно нам је ко ће бити нови председник САД

Било би наивно надати се побољшању односа између Русије и САД ако на изборима победи републикански кандидат, каже шеф руске дипломатије
Лавров: Свеједно нам је ко ће бити нови председник САДwww.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko Jr

Владајућа елита у Сједињеним Америчким Државама мисли у оквирима своје супериорности и посебности, види Русију као свог непријатеља и егзистенцијалну претњу, због чега је Москви свеједно ко ће победити на следећим председничким изборима у тој земљи, каже данас за "РИА Новости" министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. 

"Узимајући у обзир постојећи међупартијски консензус по овом питању, било би наивно надати се побољшању односа ако победи републикански кандидат", додаје Лавров.

"Нашу спремност да у потпуности обновимо дијалог са САД не треба узимати здраво за готово. Руско-амерички односи су се погоршали до крајњих граница кривицом Вашингтона, који је доктринарно одредио задатак да се нанесе 'стратешки пораз' Русији. Иако је Бела кућа и даље опрезна да уништи све што је остало од односа, Американци очигледно нису спремни да воде искрен дијалог заснован на узајамном поштовању и уважавању обостраних интереса", објашњава Лавров.

Како каже, мирно функционисање заједно са Вашингтоном јесте могуће, али само уколико Америка призна руске националне интересе. Међутим, "владајући кругови САД негирају реалност мултиполарног света".

У том контексту он спомиње и Договор о ликвидацији ракета малог и средњег домета, који су 1987. потписали Москва и Вашингтон, и истиче да "није остало много док Американци на копну не разместе ракете малог и средњег домета у различитим регионима света", односно, док овај Споразум не буде прекршен. 

"Због карактеристика и особености употребе наоружања поменуте класе, питање њиховог распоређивања од стране непријатељских земаља је веома осетљиво са становишта руске националне безбедности" и на то ће Руска Федерација морати да одговори, закључује Лавров.

Палестинско јединство неопходно за преговоре са Израелом

На питање новинара о томе да ли Москва на својој територији планира да одржи преговоре, који би помогли да дође до палестинског јединства, министар каже да се Русија доследно залаже за отпочињање палестинско-израелских преговора и додаје да на том путу постоји један проблем, а то је управо одсуство јединства Палестинаца. 

"Подржавамо акције наших партнера, посебно Египта и Алжира, у циљу решавања овог проблема. Такође, помажемо нашим палестинским пријатељима да пронађу решења. Обезбедили смо им руску платформу за одржавање састанака. Подстичемо уједињење у оквиру политичке платформе Палестинска ослободилачка организација. Објашњавамо опасност подела по стварање палестинске државе", објашњава Ларвров.

image