Русија

Лавров: Ситуација у Србији под контролом, иако су покушали да нелегално преузму власт

Министар спољних послова Русије поручио је да Западу смета то што народ подржава председника Србије Александра Вучића, али да је Москва увек спремна да помогне српским пријатељима
Лавров: Ситуација у Србији под контролом, иако су покушали да нелегално преузму власт© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Запад није спреман да се помири са резултатима избора у Србији и подршком коју је народ те земље пружио председнику Александру Вучићу, оценио је за "РИА Новости" министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Према његовим речима, из тог разлога покушано је да се "организује незаконито преузимање власти", али, Србија памти дешавања из Украјине из 2014. године, и то како је завршен тамошњи државни удар, због чега на протестима нема пуно људи. 

"Оно што се десило у Београду је још један покушај оркестрирања нелегалног преузимања власти. Судећи по свему, нису сви на Западу спремни да се помире са чињеницом да су српски бирачи на изборима изразили подршку председнику Александру Вучићу и његовом политичком курсу", изјавио је шеф руске дипломатије. 

Министар спољних послова Русије истиче да "грађани (Србије) не верују оним политичарима, који се на речима залажу против насиља, а који се на делима понашају потпуно супротно: игноришу резултате воље грађана и провоцирају органе за спровођење реда". 

Ипак, како је оценио Лавров, ситуација у Републици Србији је стабилна, "власти земље чврсто држе ситуацију под контролом, јасно схватајући да је то тренутно национални интерес". 

На питање новинара да ли може да потврди да је руска служба заиста упозорила Београд да се спремају нереди, као што је то рекла премијерка Србије Ана Брнабић, Лавров истиче да је "Москва увек спремна да помогне српским пријатељима". 

"Наш дијалог са Србијом карактеришу отвореност и усмереност на развијање сарадње у различитим областима, укључујући и у сфери безбедности", оценио је он.

У недавном интервјуу за телевизију "Русија 24", шеф руске дипломатије је поручио да је Запад покушао да натера Србију да изабере: или прикључивање санкцијама против Русије, или државни преврат у Србији.

Сличну тезу изнео је и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко, који је, такође, казао да иза протеста стоји Запад, и додао да су нереди повезани са тим што Вучић не жели да уведе санкције Русији, али и због става о Косову и Метохији. Учесници демонстрација имали су план да ослабе власт председника Србије после избора, али њега, како је рекао, није могуће сменити једним ударцем. Председник Србије данас има велику подршку народа, оценио је Боцан-Харченко. 

image