Русија

Украјинске снаге поново погодиле нуклеарну електрану Запорожје

Генерални директор "Росатома" Алексеј Лихачов упозорио је да је највећа нуклеарна електрана у Европи под великим ризиком од катастрофе
Украјинске снаге поново погодиле нуклеарну електрану Запорожјеwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev

Украјинске снаге поново су погодиле највећу нуклеарну електрану у Европи - Запорожје и изазвале нови пожар, известио је Телеграм канал "Маш на Донбасу" (Mash на Донбассе).

Портал "Лента.ру" јавио је да су за напад коришћене гранате НАТО-а.

О нападима на електрану на Телеграму је писао и председник покрета "Ми смо заједно са Русијом" (Мы вместе с Россией) Владимир Рогов. Према његовим речима, Оружане снаге Украјине помоћу тешке артиљерије НАТО-а гађају појас дуж обале реке Дњепар. 

Генерални директор "Росатома" Алексеј Лихачов током дана је упозорио да је електрана Запорожје под великим ризиком од нуклеарне катастрофе, о чему је руска страна целу ноћ упозоравала представнике Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА).

Лихачов је напоменуо да су украјинске снаге током протеклог викенда на електрану испалиле око 30 граната и том приликом оштетиле резервне генераторе.

Прошле недеље ИАЕА је усвојила резолуцију у којој се наводи да Русија мора да напусти највећу електрану у Европи. Тадашња процена тима ИАЕА била је да је ситуација безбедна. 

Ипак, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да је и ова организација врло забринута, баш као и званична Москва под чијом контролом се електрана налази од марта. 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner