Свет

Очекује се напад на Запорожје, за Кијев ратује све више странаца

Према последњим подацима, Запорошка област, у којој је примећен највећи број страних плаћеника, постаће следећа главна мета напада украјинских снага
Очекује се напад на Запорожје, за Кијев ратује све више странацаNone © Tanjug/AP Photo/Andrew Kravćenko

Извршни директор компаније "ДТЕК", највећег приватног инвеститора у енергетски сектор Украјине, рекао је данас да је енергетски систем Херсона потпуно уништен и додао да ће за његову обнову бити потребно месец дана. 

Главни проблеми са снабдевањем електичном енергијом остају северни и централни делови Украјине, а пре свега Кијев и Кијевска област, рекао је Дмитриј Сахарук.

Руске снаге су претходних дана напустиле Херсон из безбедносних разлога. Војска је успела да превезе сву војну опрему, војнике, али и цивиле на другу обалу реке Дњепар. Нови привремени административни центар региона постао је Геническ. 

Шед градске администрације Нове Каховке у Херсонској области Владимир Леонтјев рекао је да украјинске снаге настављају да нападају централне делове града и додао да се људи налазе у склоништима.

Према његовим речима, гранатирање је почело у тренутку када су аутобуси Министарства за ванредне ситуације напустили централни трг града, на којем су се окупили становници Новокаховског округа, који су желели да напусте регион због појачаног гранатирања.

"Украјинске трупе наставиле су са гранатирањем током ноћи. Неки стамбени објекти и далеководи су уништени", рекао је он.

Нова Каховка је такође место у којем се налази и Каховска хидроелектрана. Званичници града су јуче напоменули да је примећено појачано гранатирање хидроелектране, како би територија града остала без воде. 

Члан главне администрације Херсонске области Владимир Рогов додао је и да се у Херсонском правцу налази око 40.000 припадника украјинских снага, које власт у Кијеву може у једном тренутку прерасподелити и послати у друге области. То ће се највероватније десити у једном тренутку, па ће непријатељска војска концентрисати своје напоре у Запорошкој области, рекао је он.

"Запорожје је приоритет, јер Зеленски има јаку жељу да пресече фронт, наше груписање и стигне до Бердјанска, што је већ више пута било речено. Дакле, мислим да ће покушати да крену у овом правцу", објаснио је он.

Пре два дана, Рогов је прецизирао да руске снаге имају податак да ће Кијев највероватније послати око 700 својих војника да изврше нове нападе на Запорошку нуклеарну електрану, коју од марта држе Руси.

Кремљ је због тога послао додатне јединице у Запорошку област, како би ојачао одбрану у том правцу. 

Према последњим подацима, број страних плаћеника који ратују за Кијев се повећава, па тако сада за њега ратују припадници не из 34 земље, већ чак 40. Највећи број њих су из Пољске - регистровано их је отприлике 5 000, али их има доста и из Грузије и са територије Чеченије.  

"Приметили смо велику концентрацију страних плаћеника баш у правцу Запорожја, у којем их и има највише. Ако смо до недавно могли рећи да су долазили из 34 земље, данас говоримо о више од 40 земаља", прецизирао је Рогов. 

Западни медији у последње време говоре да Вашингтон ради на томе да Кијев пристане на преговоре са Москвом, након што освоји Херсонску област, јер би тиме ојачао своју преговарачку позицију. 

Ипак, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексиј Данилов рекао је данас да неће бити замрзавања сукоба са Русијом и да ће се "ослобађање територија" наставити. 

image
VV inauguration
banner