Русија

Руски војници добијају нове борбене комплете: Малогабаритни дронови постају саставни део опреме

Главни адути "легионара" су шлем са системом за примање информација од контролисаних летелица и других роботизованих платформи, али и униформа, односно заштитно одело направљено од композитних материјала
Руски војници добијају нове борбене комплете: Малогабаритни дронови постају саставни део опремеGetty © Bruce Bennett/Getty Images

Главна компанија руске одбрамбене индустрије "Ростех", односно њена подружница "Калашњиков концерн", најавила је да се у 2024. години планира интензивирање производње малогабаритних дронова и њихово увођење у личну опрему руских војника треће генерације. Како преноси "Ростех", у питању су извиђачке летелице и тактички модели лутајуће муниције, тј. "дронова-камиказа".

Подсећања ради, у новембру 2023. године "Калашњиков" је објавио да је направљен и прототип новог борбеног комплета "легионар" у склопу ког ће се налазити дронови, као и систем за даљинско управљање. 

Овај комплет треће генерације, ће према саопштењу званичника поменутих компанија у скоријој будућности заменити досадашње комплете "ратник" и "сотник".

Главни адути "легионара" су шлем са системом за примање информација од контролисаних летелица и других роботизованих платформи, али и униформа, односно заштитно одело направљено од композитних материјала које је прекрива читаво тело војника. 

На основу до сада објављених података, оклоп је оспособљен за заустављање фрагмената који се крећу брзинама до 670 м/с, чиме је знатно умањена вероватноћа нагњечења органа и фрактура костију.

Такође, летелице опремљене камерама обезбедиће и повећан ниво ситуационе свесности бораца опремљених "легионаром", а увођење новог комплета у оперативну употребу очекује се у 2025. години.

image