Русија

Нови удар на Белгород: Руска ПВО спречила терористички напад

Белгородска област више пута је била мета украјинских напада
Нови удар на Белгород: Руска ПВО спречила терористички нападwww.globallookpress.com © Russian Ministry of Emergency Si/XinHua

Руски системи противваздушне одбране оборили су вечерас украјински дрон и ракету "ураган" изнад територије Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.

"Око 19.30 часова по московском времену, заустављен је покушај кијевског режима да изведе терористички напад ракетним системом 'ураган' и беспилотном летелицом на циљеве у Русији", наводи се у саопштењу.

Снаге противваздушне одбране уништиле су оба циља, додају из Министарства.

Напади на Белгород

Белгородска област више пута је била мета украјинских напада, а најсмртоноснији се догодио 30. децембра када је у великом бомбардовању страдало најмање 25 цивила, укључујући петоро деце, док је више од 100 рањено.

Министарство одбране Русије тада је саопштило да је Кијев извршио неселективни ракетни напад на град, а коришћене су две ракете "ољха" са забрањеном касетном муницијом, а Белгород је гађан и из вишецевног бацача ракета "вемпајер" чешке производње.

Од 11. априла 2022. године успостављен је висок (жути) ниво опасности од тероризма широм Белгородске области, због заоштравања ситуације на украјинско-руској граници и појачане активности украјинске војске у пограничним областима.

image