РТ са руском војском на незамењивим руским борбеним машинама: И по блату и води до победе

Руски самоходни артиљеријски систем "акација" може да се креће у свим временским условима, док МЛРС "град" успешно уништава непријатељско људство, технику, непријатељска упоришта, минобацаче и артиљерију, кажу руски војници

Немачка редакција РТ-а посетила је артиљеријску групу "Васток" и упознала се са руским оружјем које "никада није изневерило" руску војску на фронту у зони Специјалне војне операције.

"Оружје које се налази иза мене, од милоште зову 'багрем' (акација). Али не дозволите да вас њено име превари. Ова хаубица има огромну ватрену моћ", каже новинар Иван Пољански.

Руски војници тврде да их ово возило никада није изневерило, а служи им за најразличитије циљеве – углавном за ударе на непријатељску технику.

Овој машини не сметају ни непроходни блатњави путеви. По асфалтираном путу се креће 60 км на сат, а по пољском 40, тврди возач. "Може да иде и по блату и по води", тврди командант јединице са кодним именом "Водолеј".

Са друге стране страшни МЛРС "град", потомак легендарне "каћуше" из Другог светског рата такође представља понос руске војске.

Ако дејствује батерија која се састоји од шест лансирних возила, биће покривена површина од 16 хектара, то је 22 фудбалска терена!

Циљеви вишецевног бацача ракета "град" су углавном људство, техника, непријатељска упоришта, минобацачи и артиљерија, кажу руски војници. Кажу и да раде целу ноћ и дан, седам дана у недељи и да се уздају у ово возило које је увек на дежурству, близу ватрене позиције.

Међутим, како их не би открили, стално мењају положаје, маскирају возило и прекривају га мрежама против дронова.

И једно и друго возило, због своје ватрене моћи, представљају примамљиву мету за непријатеља, али и у таквим условима руски војници испуњавају своје задатке.

"Боримо се за нашу земљу, нашу Русију, за своје породице и ближње. Због тога смо и дошли овде", поручује руска војска.