Русија

Лавров са Абдолахијаном: Разговор о руско-иранском споразуму о стратешком партнерству

Лавров и Абдолахијан разменили су мишљења о регионалним и глобалним питањима
Лавров са Абдолахијаном: Разговор о руско-иранском споразуму о стратешком партнерствуwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров разговарао је са иранским колегом Хосеином Амиром Абдолахијаном о процесу израде билатералног споразума о стратешком партнерству.

Према саопштењу које је објавило Министарство спољних послова Исламске Републике Иран, двојица дипломата су се бавила "одређеним билатералним питањима, укључујући транзит робе и рад на споразуму о свеобухватном стратешком партнерству", преноси ТАСС.

Било је речи и о текућем пројекту изградње железничке пруге Рашт-Астара у Ирану.

Раније је руско Министарство спољних послова саопштило да су Лавров и Абдолахијан разговарали телефоном како би разменили мишљења о регионалним и глобалним питањима, укључујући ситуацију око Појаса Газе, као и у Црвеном мору.

Руски министар спољних послова је такође изразио саучешће иранском колеги поводом терористичког напада у иранском граду Керману.

Лавров је 23. октобра 2023. године рекао да је руско-ирански споразум о свеобухватном стратешком партнерству "око 85 одсто спреман".

Према речима портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове, овај "фундаментални међудржавни документ могао би бити потписан током једног од предстојећих контаката на високом нивоу".

image