Захарова: Русија осуђује америчке авантуре у Јемену

Америка је у својој историји већ бескрупулозно кршила међународно право, а видели смо докле је довела њихова авантура у Либији и Ираку, истакла је портпаролка руског МСП на брифингу

Русија осуђује нападе САД и њихових савезника на циљеве повезане са Хутима у Јемену, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

Међународну коалицију коју је формирао Вашингтон како би сузбио акције јеменских Хута у Црвеном мору назвала је нелегалном.

Америка је у својој историји већ починила бескрупулозно кршење међународног права, истакла је Захарова и подсетила да "смо у Либији и Ираку видели докле је довела њихова авантура".

Вашингтон је, према њеним речима, и сада и у прошлости, изопачено интерпретирао резолуције СБ УН, додала је и позвала међународне актере да осуде одлуку САД које су напале Јемен без основа.

Савет безбедности УН усвојио је 10. јануара Резолуцију 2722, коју су припремиле САД и Јапан, о ситуацији у Црвеном мору, навела је Захарова и објаснила да се њом захтева да јеменски покрет Ансар Алах (арапски за Божје присталице), односну Хути прекину акције које подривају поморство у региону.

"Русија се уздржала од гласања. Наш став деле Алжир, Кина и Мозамбик", казала је Захарова.

Руска страна је, према њеним речима, предложила да се смањење ризици за ширење нестабилности у региону, да се ситуација у Појасу Газе именује као корен текућих немира на обалама Јемена као и да се избегну сумњиве законске иновације. Међутим, руски предлози нису се допали западним делегацијама, додала је.

"Поменута Резолуција 2722 СБ УН није документ који чини легитимним акције такозване 'коалиције' у Црвеном мору, коју чине САД и њени савезници. Жао нам је што су Американци и њихови савезници поново изабрали поједностављен, али непредвидив и опасан пут и одучиле се за једнострано насилно решење проблема", закључила је Захарова.