Русија

Нови ракетни системи за подморнице класе "антеј"

Према мишљењу команданта Пацифичке флоте, подморнице ове класе имају изузетно добар потенцијал за модернизацију
Нови ракетни системи за подморнице класе "антеј"© Alex Omen/CC-BY-3.0

Командант Пацифичке флоте руске морнарице, адмирал Виктор Лина саопштио је да су у току радови на опремању подморница на нуклеарни погон класе "антеј" (пројекат 949А) новим ракетним системом, како би се отклонили поједини проблеми.

Како пишу "РИА Новости", на основу сазнања добијених од извора из поморске индустрије, познато је да ће модернизоване подморнице класе "антеј" (пројекат 949АМ) бити најбоље опремљени подводни носачи ракета. Њихов капацитет биће 72 ракете, међу којима су "калибри", "оникси" и "циркони".

Тренутно је у току модернизација подморница "Иркутск" и "Чељабинск", стационираних у бродоградилишту "Звезда" на Далеком истоку, на стандард 949АМ.

Према мишљењу команданта Пацифичке флоте, подморнице ове класе имају изузетно добар потенцијал за модернизацију: "У току је процес модернизације, а подморнице ће бити опремљене новим ракетним системом, радио-техничким и комуникационим уређајима и другим средствима. Иако се ради о класи са већим депласманом, користиће се у исте сврхе као и класа 'јасен'".

Подморнице класе "антеј" развио је централни конструкторски биро поморске опреме "Рубин", а у периоду од 1985. до 1996. године изграђено је укупно 11 пловила. Главно наоружање пројекта 949А су 24 суперсоничне противбродске ракете "гранит", што довољно говори о значају модернизације и нових ракетних система.

image
VV inauguration
banner